WYROLOWANI / GDYNIA

Kolejna, wiosenna odsłona Restaurant Week, była okazją do odwiedzenia gdyńskiego lokalu #Wyrolowani. Ideą tej cyklicznej imprezy jest pokazywanie najlepszych Restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Oznacza to, że szefowie kuchni, specjalnie na tę okazję, opracowują dedykowane menu, spoza regularnej karty, żeby wykazać się kreatywnością i wyjątkowym poczuciem smaku.
 
Wystrój lokalu wskazuje na bliskie związki z naturą i ekologią. Duża ilość zieleni, drewniane elementy wystroju i karta wydrukowana na papierze makulaturowym powodują pozytywne skojarzenia. Intensywny i duszący zapach przesmażonego oleju wydobywający się z kuchni na salę dla gości powodował, że w pierwszym odruchu chciałem się cofnąć i wyjść z tego miejsca na świeże powietrze.
 

Moje pierwsze skojarzenie z nawą #Wyrolowani było: rolki, czyli sushi, czyli kuchnia azjatycka. Opis lokalu na stronie organizatora tego wydarzenia kulinarnego utwierdziła mnie w tym przekonaniu. Można tam było przeczytać, że w lokalu serwowana jest "nowoczesna kuchnia z mocno azjatyckim twistem, gwarantująca niezapomnianą eksplozję smaków na podniebieniu". Karta dań mocno odbiegała od mojego wyobrażenia na temat serwowanej kuchni. W karcie można znaleźć dania raczej kuchni europejskiej, niż azjatyckiej.
 
Menu festiwalowe, zgodnie z założeniami, składa się z trzech dań w dwóch wariantach. Pierwsze z nich, podane jako przystawka, to był tatar wołowy i tatar z pomidorów. Cechą wspólną obu przystawek było to, że podano je na ciepłej, bardzo smacznej grzance oraz udekorowano plasterkami białej rzodkwi, siekaną cebulą i kolendrą. Tatar wołowy składał się z siekanej wołowiny podanej z kaparami, które przełamywały słodkawy smak mięsa. Całość tworzyła ciekawą kompozycję smakową. Tatar vege został zrobiony z siekanych suszonych pomidorów. Dodatki (minimalna ilość kaparów, plasterek rzodkwi, kolendra) nie były w stanie przełamać ich intensywnego smaku. Ot, zwykła grzanka z pomidorami. Nic szczególnego, a na pewno nic popisowego.
 
Danie główne menu festiwalowego, to dwa rodzaje sajgonek. Wersja mięsna została zrobiona z karkówki wieprzowej, a wersja wegetariańska z owoców jackfruit, mających smakiem przypominać mięso. Cechą wspólną obu wersji sajgonek było to, że składniki zostały wręcz zatopione w ogromnej ilości gęstego sosu o bliżej nieokreślonym, nijakim smaku. Do sajgonek podano gęstą śmietanę.
 
Deser okazał się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Chrupiące z zewnątrz i puszyste wewnątrz ciastko zostało podane na gorąco. Lekko cynamonowy smak został przełamany odrobiną gorzko-kwaśnego syropu. Całość smakowała fenomenalnie.
 
 
Wizyta w lokalu nie była udana, i to z kilku względów. Zaserwowane dania nie były przygotowane specjalnie na okazję festiwalu, a jedynie delikatnie zmodyfikowane na jego potrzeby. Tatar wołowy jest daniem znajdującym się w regularnej karcie. Sajgonki w wersji vege i mięsnej również znajdują się w regularnej karcie. Z tą różnicą, że na potrzeby Restaurant Week awansowały z roli przystawek do roli dań głównych, standardowo podawane dwa sosy (słodko-kwaśny i majonezowy) zamieniono na jedną kwaśną śmietanę, a dodatkowo w wersji mięsnej zamieniono droższą wołowinę na tańszą wieprzowinę. Jedynymi daniami spoza karty był tatar z suszonych pomidorów i ciastko cynamonka. Miało być zaskakująco i z eksplozją smaków za sprawą popisowych dań, a wyszło słabo i byle jak. Tatar wołowy i cynamonka, to zdecydowanie za mało, żeby wizytę ocenić pozytywnie. Czuję się najzwyczajniej w świecie... wyrolowany.
 
Koszt posiłku (menu festiwalowe): 118 zł
Adres lokalu: Władysława IV 61, Gdynia tel.: 797 507 903
Data publikacji: kwiecień 2022
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

#wyrolowani, wyrolowani, #wyrolowani gdynia, wyrolowani gdynia, wyrolowani menu, pomorskie, sajgonki, kuchnia polska, kuchnia europejska, kuchnia azjatycka, tatar wolowy, tatar wołowy, restaurant week, restaurant club, debiut restaurant week, pomorskie, gdynia, Daria Rzemieniak

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem