GRUZIŃSKIE CHACZAPURI / KRAKÓW

Gruzińskie Chaczapuri to nazwa restauracji serwujących w Krakowie dania kuchni gruzińskiej, ale również nazwa bardzo popularnego w tej kuchni dania.
 
Chaczapuri to placek zrobiony z sera i mąki, podawany - jak włoska pizza - z różnymi dodatkami. Dosłownie tłumaczenie słowa to chleb z twarogiem. Skąd takie połączenie składników? Kaukaski region słynie z upraw pszenicy i serowarstwa zatem naturalnym jest, że dawni mieszkańcy tego regionu tworzyli potrawy na bazie produktów spożywczych, które mieli pod ręką. Najprostszy przepis na chaczapuri? "Weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto".
 
Chaczapuri ma bardzo wiele odmian. Ciasto może być chlebowe, drożdżowe, przaśne lub francuskie. Wypiekane może być w piecu, na keci (gliniane lub żeliwne naczynie używane w gruzińskiej kuchni) lub smażone na patelni w dowolnym kształcie. Nadzienie placka może być serowo-ziemniaczane lub serowe. 
 
Innym daniem charakterystycznym dla kuchni kaukaskiej jest charczo, czyli zupa o konsystencji gulaszu i ostrym, wyrazistym smaku pochodzącym od mieszanki ziołowej chmeli-suneli. W pełnej recepturze tej charakterystycznej dla kuchni gruzińskiej mieszance występują suszone i drobno zmielone zioła: bazylia, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran. Zupa przygotowana na bazie bulionu wołowego lub wywaru z jesiotra gotowana z dodatkiem migdałów, orzechów włoskich lub laskowych.

Restauracja ma bardzo przyjemny wystrój i klimat, nawiązujący do lokalizacji - krakowskie Stare Miasto. Na ścianach surowa cegła i ikony. Na stołach obrusy. 
 

Pierwszym z zamówionych dań była zupa  charczo. W misce słodko-ostra w smaku zupa o wyraźnym posmaku ziołowym. Smaczna, jednak smak nie zapadający na długo w pamięci. Dosyć mocno wodnista: w wywarze znalazło się kilka kawałeczków warzyw oraz trzy mikroskopijnej wielkości kawałeczki mięsa.
 
 
Danie główne mocno rozczarowało. Średniej wielkości placek (wg menu półfrancuski, chociaż ja bym się z tym spierał) był mocno przesiąknięty tłuszczem. Wypełniony gumowatym serem, chociaż wg oryginalnej receptury powinien być on roztopiony i ciągnący się. Ciasto bardzo mocno zbite i gumowate. Przykryte wysuszonymi na wiór skrawkami usmażonej wieprzowiny. Mięso było jałowe w smaku. Nie pomogły mu nawet podawane w standardzie trzy - bardzo smaczne - sosy. Mięso bardzo mocno przypominało shoarmę z jednej z bardzo popularnych sieciówek restauracyjnych, gdzie shoarma jest sztandarowym daniem. Podana w zestawie surówka była świeża i smaczna, jednak kompletnie nie pasująca smakiem do placka. 
 

Ogólnie oceniam dania jako mocno przeciętne. Szkoda, ponieważ dania kuchni gruzińskiej nie często można znaleźć w polskim restauracjach. A po wizycie w Gruzińskiej Chaczapuri można pomyśleć, że kuchnia ta jest po prostu niesmaczna.
 
Adres lokalu: Grodzka 3, Kraków tel.: 501 798 847
Data publikacji: listopad 2014

dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

gruzińskie chaczapuri, kraków małopolskie, kuchnia gruzińska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem