SCHABOWY RAZ! / BABI DÓŁ

Jadąc na trasie z Żukowa do Kościerzyny bardzo często można usłyszeć rzucone hasłowo: schabowy raz. To jest nie tylko jedno z dań, które można zjeść w restauracji zlokalizowanej w niewielkiej kaszubskiej wsi Babi Dół, ale również nazwa tego lokalu. To również kolejny z lokali w pomorskim, który zrewolucjonizowała Magda Gessler. W karcie znajdziemy tytułowego schabowego podawanego z kostką, żeberka i golonkę, dania z wieprzowiny, drobiu i ryb, oraz pierogi. W menu znajdziemy również dania z hodowanej na miejscu mulardy czyli kaczo-gęsi faszerowanej jabłkami z dodatkiem żurawiny.

Pierwszy raz miałem okazję odwiedzić lokal rok temu, w marcu 2015. Zaserwowane dania mnie wówczas bardzo mocno zachwyciły. Postanowiłem zatem sprawdzić, jak jest teraz. Wizyta miała miejsce w środku tygodnia, tuż po otwarciu (po godzinie 11:00). Pomimo wczesnej pory w lokalu jest pełno ludzi. 
 
Niezwłocznie po zajęciu stolika podeszła do nas kelnerka przynosząc karty. Karta przez rok się nie zmieniła. Niestety, ale kelnerka nie informuje o tym, że niektórych pozycji z karty brakuje,  ponieważ nie zostały jeszcze przygotowane. Dowiaduję się o tym dopiero w momencie składania zamówienia. 
 
Zamówione dania, to: różyczka z łososia jako przystawka, schabowy raz oraz polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym.

W charakterze czekadełka pojawił się dobrze mi znany smalec z regionalnym pieczywem. Smalec był smaczny, z dużą zawartością mięsa, jednak jak dla mnie był za mało słony.
 
 
Przystawka pod postacią różyczki z marynowanego łososia w sosie pomarańczowo - rozmarynowym podanej na placku ziemniaczanym byłaby smaczna, gdyby nie była tak bardzo zmrożona. Smak ryby ciekawie komponował się z mocno słodkim sosem. Przeszkadzało jednak bardzo mocno to, że pasków łososia ze względu na stopień zmrożenia najzwyczajniej w świecie nie dało się zjeść. Łososia było wyjątkowo dużo, praktycznie przystawka mogłaby stanowić samodzielne danie główne.
 
 
Pierwsze z dan głównych, czyli kotlet schabowy z kostką podany na zasmażanej kiszonej kapuście z ziemniakami gotowanymi było smaczne. Ziemniaki świeżo ugotowane, kapusta nie przekwaszona. Mięso usmażone w cienkiej panierce było miękkie i soczyste.
 
 
Drugie z dań głównych było już mniej udane. Polędwiczka wieprzowa była lekko sucha, chociaż smaczna. Doskonale się komponowała z pysznym sosem z grzybów leśnych. Ziemniaki były zbyt mocno spieczone, a przez to niesmaczne. Kucharz przesadził też zdecydowanie z ilością przyprawy dodanej do ziemniaków.
 

Mam nadzieję, że było to chwilowe pogorszenie jakości dań. Chciałbym po raz kolejny spróbować pysznych potraw, które mnie zachwyciły rok temu.

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka + danie obiadowe + napoje): 92 zł
Adres lokalu: Babi Dół 28 k/Żukowa, tel.: 607 071 122
Data publikacji: kwiecień 2016
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
Jadąc na trasie z Żukowa do Kościerzyny bardzo często można usłyszeć rzucone hasłowo: schabowy raz. To jest nie tylko jedno z dań, które można zjeść w restauracji zlokalizowanej w niewielkiej kaszubskiej wsi Babi Dół, ale również nazwa tego lokalu. To również kolejny z lokali w pomorskim, który zrewolucjonizowała Magda Gessler. 
 
Zbaczając nieznacznie z głównej drogi trafiamy do lokalu, który jest stylizowany na wiejski, drewniany dom. Wnętrze restauracji jest również urządzone w wiejskim stylu: drewniane ściany, sufity i podłogi, wielkie drewniane stoły i ławy. Na elementach konstrukcyjnych znajdują się malowane kaszubskie wzory, pod ścianą wielki kominek opalany drewnem. Trochę dziwią słoiki przymocowane do stylizowanych lamp w ramach dekoracji.
W karcie znajdziemy tytułowego schabowego podawanego z kostką, żeberka i golonkę, dania z wieprzowiny, drobiu i ryb, oraz pierogi. W menu znajdziemy również dania z hodowanej na miejscu mulardy czyli kaczo-gęsi faszerowanej jabłkami z dodatkiem żurawiny. Do picia, oprócz tradycyjnej kawy czy herbaty, soków lub piwa możemy zamówić kompot, zsiadłe mleko, maślankę czy sok z kiszonej kapusty.

Zamówione dania to: pulpeciki z dorsza podane ze śledziem w oleju, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym oraz schabowy.

Na początek każdy z gości otrzymuje starter pod postacią pysznego smalcu z chlebem. Pomimo tego, że nie jestem zwolennikiem smalcu, ten podany w lokalu zjadłem z apetytem. Pewnie dlatego, że miał dodatki i nie była nafaszerowany wysmażonymi skwarkami. Zdecydowanie podano za mało chleba w stosunki do ilości smarowidła.
 
 
Przystawka to polecane przez Magdę Gessler pulpeciki z dorsza zakwaszane w zalewie podane ze śledziami w oleju z grzybami marynowanymi, kaparem i cebulą z sosem śmietanowo-musztardowym. Pulpety to sporej wielkości kulki prawie w całości zrobione z mięsa ryby, które po usmażeniu przetrzymano w delikatnej zalewie octowej. Doskonałe w smaku. Śledzie podano w postaci pokrojonej w paski. Jako dodatek posłużyła zmacerowana cebula, pokrojone w kosteczkę grzyby marynowane oraz kapary. Śledź, oprócz tego że w oleju, był dodatkowo polany sosem na bazie łagodnej musztardy. Trochę się obawiałem połączenia dwóch różnych dań rybnych na jednym talerzu, jak się okazało jednak zupełnie niepotrzebnie. Połączenie śledzia z musztardą dało bardzo oryginalne i ciekawe zestawienie smakowe. Danie jako całość zdecydowanie polecam. 
 
 
Tytułowy schabowy raz jest podawany w trzech gramaturach. Wybrany w rozmiarze XXL (300g) to potężny kotlet zajmujący prawie cały talerz. Mięso bardzo miękkie i soczyste zostało podane w cienkiej i delikatnej panierce. Warto zauważyć, że kość była wielkością proporcjonalna do mięsa, a więc spora. Do mięsa jako dodatki podano świeżo ugotowane ziemniaki z wody oraz pyszną i słodką kapustę zasmażaną. 
 
 
Mięso polędwiczki wieprzowej było również soczyste i kruche, chociaż miejscami sprawiało wrażenie niedosmażonej. Podane z sosem na bazie borowików smakowało doskonale. Jako dodatek podano opiekane ziemniaki oraz bukiet surówek. Ziemniaki były chrupiące i smaczne, natomiast surówka smakowała jak ta ze sklepu.
 

 
 
Wizytę uważam za bardzo udaną. Warto delikatnie zboczyć z trasy na schabowego raz.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka + zupa, danie główne, kompot): 100 zł
Adres lokalu: Babi Dół 28 k/Żukowa, tel.: 607 071 122
Data publikacji: kwiecień 2016
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

schabowy raz!, babi dół, kuchenne rewolucje w pomorskim, kuchenne rewoluecje w żukowie, kuchenne rewolucje, magda gessler, magda gessler w gdańsku, yelp, zomato, tripadvisor

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem