AMICI / SOPOT

Amici, to stosunkowo niedawno otwarta w Sopocie restauracja, specjalizująca się w daniach kuchni włoskiej. Niewielki lokal jest usytuowany niedaleko ścisłego sopockiego centrum, więc trafić do niego można bez najmniejszego problemu. Wnętrze lokalu jest utrzymane w stylu włoskiej trattorii: jasne kolory, dużo przestrzeni, ogólna lekkość w wystroju. 
 
Karta dań obiadowych jest stosunkowo krótka: kilka przystawek, trzy zupy, kilka dań mięsnych (pierś z kurczaka, cielęcina, polędwica wołowa) i rybnych. Dodatkowo sporo sałatek, makaronów oraz kilka odmian pizzy. Ceny na pierwszy rzut oka raczej wysokie.
 
Zamówione dania, to przystawki: carpaccio ze świeżego łososia marynowanego w soku z buraków  i carpaccio wołowe skropione aromatyczną oliwą truflową, z dodatkiem parmezanu, zupy: krem z buraków i krem z cukinii oraz dania główne: panierowany kotlet cielęcy podawany z cytryną i pizza prosciutto di Parma.

Zaskoczeniem w restauracji jest to, że nie serwuje swoim gościom tzw. czekadełka. Ponieważ czas oczekiwania na dania jest relatywnie długi, trzeba się uzbroić w cierpliwość i opanować pierwszy głód. 


Carpaccio wołowe podane z parmezanem, oliwkami, pomidorkami cherry i orzeszkami piniowymi zostało wzmocnione oliwą truflową i octem balsamicznym. Cieniutko pokrojona, krucha i delikatna wołowina smakowała doskonale. Pomidorki cherry były niedojrzałe i kwaśne, przez co psuły smak dania. Orzeszki piniowe i oliwki wspaniale przełamywały smak mięsa. Carpaccio z łososia marynowane w soku z buraków było bardzo delikatne w smaku i smaczne. 
 

Krem z cukinii danie mocno pikantne. Jak dla mnie, pomimo tego że lubię wyraźne w smaku potrawy, kucharz przesadził z ilością dodanego pieprzu. Zupę udekorowano gałązką świeżego rozmarynu, który nadał kremowi fantastycznego aromatu.Zupa byłaby doskonała, gdyby pieprz nie zdominował smaku cukinii. Krem z buraków był natomiast zjawiskowo smaczny. Zupa bardzo delikatna i aksamitna smakowała doskonale. 
 

Danie główne to sporej wielkości kotlet cielęcy usmażony w grubej panierce z bułki podany z rukolą i pomidorkami cherry oraz ciepłą ciabattą. Mięso delikatne i soczyste, usmażone jednak bez żadnych przypraw. Całość dania miała słodkawy posmak ze względu na sos vinegrette, którym skropiono rukolę przykrywającą mięso. Podobnie jak w przypadku carpaccio niedojrzałe pomidorki swoim kwaśnym smakiem psuły smak dania.
 

Biorąc pod uwagę wszystkie poprzednie dania pizza stanowiła porażkę kulinarną kucharza. Co prawda ciasto było bardzo cieniutkie i dobrze wypieczone, ale miejscami mokre, a przez to gumowate i rozpadające się. Powodem była przesadnie duża ilość pomidorków koktajlowych, które się na nim znalazły. Zapieczone z ciastem popękały i puściły sok. Dodatkowo ciasto pizzy miało wyraźnie słodki posmak, psujący smak całości. 

Ogólnie wizytę uważam za udaną, a samą restaurację za godną polecenia. Myślę jednak, że kucharz powinien wykazać się większą dbałością w doborze składników dań - mam tu na myśli wszechobecne w daniach pomidory. Skoro już decyduje się na ten składnik dań, to powinien wybierać te pachnące słońcem i słodkie w smaku, a nie te niedojrzałe i kwaśne. 


Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka, zupa, danie główne, kawa i herbata): 190 zł 
Adres lokalu: Króla Jana Kazimierza 2-4, Sopot tel.: 571 294 124
Data publikacji: maj 2015

dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

amici sopot. amici sopot menu, kuchnia włoska, kuchnia wloska, pizza, pizzeria,pomorskie, sopot

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem