Niedzielny obiad upłynął pod znakiem pieroga w gdańskiej Pierogarni Mandu. Mięliśmy sporo szczęścia, ponieważ udało się nam zdobyć stolik z marszu. Osoby, które przyszły po nas miały zdecydowanie mniej szczęścia, musiały troszkę odczekać na zwolnienie stolika. Trochę jest to mało komfortowe, kiedy oczekujący ludzie stoją między stolikami i "zaglądają w talerze" jedzącym. Obsługa jak zawsze, bez zarzutu: szybko i sprawnie przyjete i zrealizowane zamówienie, doskonała znajomość dań z karty.
Dzisiejsze menu, to: zupa z soczewicy, krem pomidorowy, krem z ziemniaków, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z gęsiną, pierogi z mięsem dzika, chikankali i pielmieni.
Krem z ziemniaków miał bardzo delikatny i aksamitny smak przełamany boczkiem i zeszkloną cebulą. Krem z poidorów, to klasyka w najlepszym wydaniu. Zupa z soczewicy, szpinaku i pomidorów: słodko-kwaśna z lekką nutą pieprzu, bardzo smaczna.
Najmniej udane były pierogi z kapustą i grzybami. Kapusta była mocno przekwaszona, a przez to niesmaczna. Nie miała wogóle aromatu grzybów. Kawałeczki grzybów pojawiały się tylko okazjonalnie w pierogu i były praktycznie "wypłukane" ze smaku. Jak dla mnie: do poprawy.
Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa+pierogi+napój): 69 zł
Adres lokalu: Kaprów 19d, Gdańsk tel.: 58 340 55 44
Data publikacji: marzec 2016
mandu, pierogarnia mandu, gdańsk, pierogarnia gdańsk, pomorskie, mandu yelp, mandu zomato, mandu tripadvisor, mandu opinie,