OBERŻA ZAKAPIOR / POLAŃCZYK

Polańczyk to jedna z wielu miejscowości wczasowych, znajdujących się w pokarpackim. Położony nad Jeziorem Solińskim, znany jest głównie z kurortów uzdrowiskowych. To zapewne wpływa na fakt, że ceny w lokalach są stosunkowo wysokie.
 
Oberża Zakapior to jeden z kilku lokali umiejscowionych wzdłuż głównej ulicy. Duża drewniana chata w stylu góralskim, wnętrze wykończone w drewnie. Masywne i duże stoły drewniane oraz niezbyt wygodne ławy do siedzenia. W lokalu jest półmrok, ponieważ okna umieszczone tylko na jednej ze ścian, zasłoniete dużym parasolem od zewnątrz nie są w stanie doświetlić pomieszczenia. Wpływa to niestety na trudność w rozczytaniu dań z menu, które nie dość, że jest wydrukowane na małej ulotce to dodatkowo grafik umieścił ciemny tekst pisany małą czcionką na ciemnym tle. Całości wystroju dopełniają liczne obrazki powieszone na ścianach bez ładu i składu.
 
 
Obsługa kelnerska w Zakapiorze jest tylko częściowa. To oznacza, że dania trzeba zamówić przy barze, natomiast są one później przynoszone przez kelnerki do stolika. Lokal serwuje dania regionalne kuchni łemkowsko-bojkowskiej (np.: zupa borowikowo-śliwkowa, pieczeń barania z fasolą, schab duszony z bobem), dania obiadowe mięsne i ryby.

Zamówione dania, to: zupa "dupa", karkówka z grilla z dodatkami oraz pieczony pstrąg.

Zupa "dupa" to reginalna odmiana kapuśniaku zrobionego z kiszonej kapusty, który dodatkowo został wzbogacony startymi czerwonymi burakami, suszonymi grzybami i śliwkami. Trochę w tym zestawieniu mogą dziwić buraki. Słodko - kwaśna zupa jest jednak bardzo smaczna, a dzięki sporej ilości warzyw przy okazji sycąca.

 

 
 
Karkówka i pieczony w całości pstrąg zostały podane ze świeżymi surówkami sezonowymi oraz frytkami. Surówki były przygotowane bezpośrednio przed podaniem, dzięki czemu były wyjątkowo smaczne. Karkówka przed upieczeniem została zamarynowana, co wpłynęło bardzo korzystnie na jej smak oraz kruchość. Była soczysta, miękka i delikatna. Pstrąg był świeży i soczysty. Doskonale przyprawiony miał idealny smak. Warto pamiętać, że pieczonego świeżego pstraga można zjeść praktycznie w każdym bieszczadzkim lokalu, jednak za zdecydowanie mniejsze pieniądze. Czasami różnica w cenie może dochodzić nawet do 30%. 
 
 
 
Podsumowując można stwierdzić, że w lokalu podają bardzo smaczne dania. Polecam zdecydowanie.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa + danie główne + napój): 120zł
Adres lokalu: Zdrojowa 37, Polańczyk tel.: 661 075 340
Data publikacji: lipiec 2015
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

oberża zakapior polańczyk, zakapior polanczyk, kulinarny szlak podkarpacki, podkarpackie, kuchnia polska, pstrąg

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem