BISTRO ZAWIJANE / PRUSZCZ GDAŃSKI

Na jednym z osiedli Pruszcza Gdańskiego znajduje się lokal, który przeszedł ponad rok temu kuchenne rewolucje Magdy Gessler. 
 
Restauracja zachęca do wejścia do niej domowym wystrojem. Przez wielkie okna widać stoły przykryte kolorowymi obrusami. Lekko przygaszone światło oraz "domowe" dekoracje dopełniają ciepłego klimatu. Karta dań jest bardzo krótka. Jest bardzo kolorowa, a przy okazji czytelna. Mamy wyraźny podział na dania rekomendowane przez Magdę Gessler oraz dania rekomendowane przez szefa kuchni. W obu przypadkach mamy klasyczne dania kuchni polskiej. Możemy również zamówić pizzę. Ceny są bardzo umiarkowane. Cena zup waha się w granicach 11-13 zł, dań głównych: 18-31 zł, pizzy: 19-33 zł. Obsługa jest szybka i sprawna. Kelnerka doskonale zna dania z karty i potrafi je odpowiednio zarekomendować. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 10 min.

Zamówione dania, to: roladki ze śledzia i roladki z łososia jako przystawka, pierogi z cielęciną w sosie z prawdziwków oraz klasyczny de volaille z masłem i zawijasy z wołowiny jako danie główne.


Przystawki najpierw zachwyciły nas swoim wyglądem, a potem smakiem. Obie zostały podane w sposób niebanalny i bardzo pomysłowy. Roladki z wędzonego łososia wypełnione były delikatnym twarożkiem szczypiorkowym. Delikatny smak roladek został przełamany sosem musztardowym oraz marynowanymi szalotkami. Smaku dopełniły ćwiartki jajka. Druga z przystawek to płaty bardzo mięsistego śledzia zawinięte z marynowanymi warzywami serwowane sałatką jajeczną, która przełamywała mocny smak ryby.

 
Przystawką ciepłą były pierogi nadziewane cielęciną podane z sosem z prawdziwków w śmietanie. Ciasto pierogów było bardzo cienkie i ugotowane al dente. Farsz został zrobiony z bardzo delikatnej w smaku i konsystencji cielęciny. Całość doskonale uzupełniał kremowy sos o mocnym i intensywnym aromacie grzybów leśnych.

 
Dania główne to klasyka w najlepszym wydaniu. Pierwsze z dań to dwa sporej wielkości zawijasy zrobione z mięsa wołowego nadziewane wędzonką i prawdziwkami. Mięso było bardzo soczyste i przy okazji kruche, dodatkowo dobrze doprawione. Wyśmienicie smakowało z kaszą jęczmienną i zasmażanymi buraczkami.


Drugie z dań to klasyczny de volaille z masłem podany z domowymi frytkami i gotowanym groszkiem z marchewką, Chrupiąca panierka skrywała bardzo soczyste i smaczne mięso z kurczaka. Frytki były chrupiące i smaczne. Klasyczny domowy obiad.

 
Bistro Zawijane serwuje klasyczne dania, część z nich w nowej odsłonie. Domowa kuchnia na najwyższym poziomie. Po otrzymaniu fantazyjnie podanych przystawek byliśmy trochę zawiedzeni mocno klasycznie i trochę nudnie podanymi daniami głównymi. Na szczęście kuchnia broni się smakiem. Warto też zwrócić uwagę na relatywnie niskie ceny w porównaniu do wielkości dań. Jak dla nas: polecamy zdecydowanie!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawki+dania główne+napój): 135 zł
Adres lokalu: Pruszcz Gdański, ul. Jana z Kolna 1, 58 713 91 51 
Data publikacji: kwiecień 2017

 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

bistro zawijane, pruszcz gdański, pruszcz gdanski, magda gessler, magda gessler w pruszczu gdańskim, magda gessler w pruszczu gdanskim, magda gessler na pomorzu, kuchenne rewolucje na pomorzu, kuchenne rewolucje, kuchnia polska,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem