BABUSHKA BISTRO / HAJNÓWKA

Babuszka Bistro jest niewielkim lokalem znajdującym się w centrum Hajnówki. Do dyspozycji gości pozostają dwie niewielkie sale oraz ogródek. Sale są udekorowane elementami, które podkreślają regionalny charakter tego miejsca. W tle grała rosyjska muzyka.
 
Menu jest wypisane kredą na ścianie jednej z sal, gdzie znajduje się lada barowa. Lokal specjalizuje się w daniach kuchni kresowej, można zamówić m.in.: pierogi, kartacze, pielmieni, zupę soljankę, placki ziemniaczane czy też babkę ziemniaczaną. Dania należy zamówić przy ladzie, a następnie odebrać je i samodzielnie zanieść do stolika. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 15 minut.
 
Zamówione dania, to:  chłodnik i solianka oraz babka ziemniaczana i kartacze.
 
Solianka jest tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, którego podstawą jest mięsny, rybny bądź grzybowy rosół. To on decyduje o smaku całego dania. Otrzymana przez nas zupa była przygotowana na intensywnym w smaku wywarze mięsnym. Wywar został wzbogacony o kawałki soczystego i smacznego mięsa, plasterki czarnych oliwek i kawałki ogórka kiszonego. Fenomenalny smak zupy został przełamany smakiem wydobytym z plasterków cytryny, które daniu nadały rześkości.
 
Chłodnik był bardzo zawiesisty i gęsty. Lekko kwaskowaty smak został przełamany siekanym szczypiorkiem. W zupie znalazły się kawałki surowego ogórka i rzodkiewki oraz koperek.
 
Babka ziemniaczana jest typowym daniem kuchni białoruskiej. Zrobiona jest z utartych surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Całość jest zapieczona w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Danie jest doprawione dosyć pikantnie. Otrzymana przez nas babka była zrumieniona i chrupiąca z zewnątrz oraz bardzo soczysta w środku. Wewnątrz znalazła się warstewka smacznego i soczystego mięsa. Do dania została podana kwaśna śmietana, która podkreśliła jego smak. 
 
Kolejnym daniem były kartacze, czyli litewskie pyzy wypełnione mięsem. Ciasto zrobione z ziemniaków było delikatne i smaczne. Mięso stanowiące farsz było suche. Dominującym smakiem wyczuwalnym w mięsie był czosnek. Poza tym mięso było trochę jałowe w smaku. Kartacze zostały polane tłuszczem ze spaloną, gorzką cebulą. To danie było najsłabszym, ze wszystkich zamówionych.
 
Nasze pierwsze spotkanie z kuchnią regionalną Podlasia oceniliśmy pozytywnie. Otrzymane dania były aromatyczne i smaczne. Zdecydowanie najsłabszym daniem były kartacze. Podanie do dania spalonej i gorzkiej cebuli, naszym zdaniem, jest niedopuszczalne. W lokalu zdecydowanie było za duszno. Niewielkie, nieklimatyzowane sale wypełnione gośćmi, zmieniły się w sauny. Marzyliśmy o tym, żeby szybko zjeść i wyjść z lokalu. Dodatkowo przeszkadzało nam to, że papierowe talerze i serwetki dosłownie przyklejały się do stołów pomalowanych niebieską farbą. Po ich odklejeniu na stole pozostawały białe ślady po talerzach.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa, danie obiadowe, napoje): 93 zł
Adres lokalu: 3 Maja 59K, Hajnówka, tel.: 535 007 127
Data publikacji: sierpień 2021
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

W lokalu serwujemy dania kuchni wschodniej: kartacze, pielmieni, pierogi, soljanke i placki. Babushka Bistro Hajnówka, babushka kuchnia kresowa, kuchnia kresowa hajnówka, kuchnia kresowa menu, hajnówka kuchnia kresowa, hajnówka kuchnia podlaska, kuchnia regionalna podlasie w hajnówce,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem