Restauracja Fishmarkt zlokalizowana w kamienicy przy nabrzeżu Motławy na Starym Mieście w Gdańsku jest bardzo klimatycznym lokalem, nawiązującym kulinarnie do kaszubskich tradycji.
Tradycyjnie urządzony lokal zachęca do tego, by w nim zostać. Na domowy klimat składają się jasne, pastelowe kolory ścian, naturalna drewniana podłoga, klasyczne żyrandole z abażurami dające lekko przytłumione światło oraz dyskretna chilloutowa i jazzowa muzyka w tle. Proste stoły przykryte obrusami, proste krzesła oraz wygodne kanapy rozlokowane wzdłuż okien dopełniają wystroju.
Karta dań ma wygląd bardzo klasyczny, a przy tym bardzo czytelny. W sztywnej, estetycznej oprawie znalazły się zadrukowane karty z menu. Zgodnie z charakterem lokalu dominują ryby (łosoś, dorsz, halibut, tuńczyk, pstrąg, okoń) i owoce morza (małże, przegrzebki, mule, krewetki, homar). Można również zamówić steka wołowego. Ceny są stosunkowo wysokie, nawet jak na Stare Miasto. Obsługa jest szybka i sprawna. Dba o dobre samopoczucie gości. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 20 minut.
Zamówione dania, to zupa rybna oraz krem z homara, a dania główne to polędwica z dorsza oraz halibut.
Bouillabaise czyli zupa rybna była obłędna w smaku. Mocny, intensywny w smaku wywar rybny, lekko słodki od pomidorów i delikatnie pikantny, połączony był ze sporej ilości dużymi kawałkami dorsza i łososia, mulami oraz krewetkami. Mięso było miękkie i soczyste, podobnie jak krewetki. Mule były odrobinę za długo gotowane, przez co straciły na swojej delikatności i lekko się ciągnęły. Zachowały jednak swój morski, fantastyczny smak. Do zupy podano kawałki pysznej bagietki z oliwą z chutney z papryki, pomidora, cebuli i ziół.
Druga z zup, to słodko-kwaśny krem zrobiony z homara z dodatkiem pierożka z mięsem homara. Bardzo gęsty i wyjątkowo smaczny. Do kremu podano dwie kromki doskonałego w smaku ciemnego pieczywa.
Polędwiczki z dorsza były przyrządzone idealnie: mięso było soczyste i kruche, a płatki się rozdzielały. Ryba została podana na zapiekance składającej się z doskonałego w smaku puree ziemniaczanego i ratatouille warzywnego (pomidory, kolorowa papryka, marchewka) zapieczonego pod serem mozzarella. Danie doskonałe w smaku, chociaż może przeszkadzać że ryba nie była nawet posolona.
Halibut był bardzo soczysty i miał idealnie chrupiącą skórkę. Podano go z doskonałą w smaku i idealnie przygotowaną kaszą pęczak o smaku grzybowym. Do przełamania smaku ryby dodano chipsy z kaparów oraz doskonały w smaku sos.
W Restauracji Fishmarkt warto zwrócić uwagę nie tylko na doskonały smak dań, ale również sposób ich podania. Każdy element dania jest wyważony i dopracowany. Dla nas: restauracja godna polecenia.
Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa+danie główne+lemoniada): 209 zł
Adres lokalu: Gdańsk, Targ Rybny 6c, tel.: 58 320 91 11
Data publikacji: luty 2017
Bouillabaise, Gault&Millau, Gdańsk, kuchnia europejska, gdansk, owoce morza, pomorskie, Restauracja, ryby, doskonała ryba w gdańsku, doskonala ryba w gdansku, najlepsza restauracja na gdańskiej starówce, ryby na starym mieście w gdańsku, dobra ryba w gdańsku