ANNA DE CROY / SŁUPSK

W piwnicach słupskiego Muzeum Pomorza Środkowego znajduje się restauracja o nazwie Piwnica Anna de Croy. Wejście do restauracji nie wyróżnia się jakoś specjalnie, a sama nazwa lokalu niewiele mówi o restauracji, szczególnie osobom spoza Słupska. Postanowiłem jednak zaryzykować i zobaczyć, co szef kuchni ma do zaoferowania gościom. Nazwa lokalu nawiązuje bezpośrednio do miejsca, w którym się znajduje. Okazuje się bowiem, że Anna de Croy była księżną związaną z miastem i jego okolicami, ponieważ była członkinią panującej na Pomorzu dynastii Gryfitów, a XVI wieczny Zamek Książąt Pomorskich, w piwnicach którego znajduje się restauracja, był siedzibą księżnej Anny.
 
Wnętrze lokalu jest bardzo stylowe i eleganckie. Ceglane ściany i sklepienie sufitu piwnicy w połączeniu z drewnianym belkami stropowymi i elementami dekoracyjnymi sprawie wrażenie pewnej ekskluzywności, ale również i przytulności. Każdy element wystroju jest dopracowany i pasuje do pozostałych. W tle słychać było dyskretnie grającą stonowaną muzykę. To wrażenie ekskluzywności może jednak potencjalnie zniechęcać, ponieważ lokal sprawia wrażenie drogiego.
 
Karta dań jest również bardzo elegancka i dopracowana stylistycznie. Ma postać eleganckiego albumu z wymiennymi kartami. Każda z grup dań została zaprezentowana w sposób czytelny i estetyczny. W menu znajdują się dania sezonowe, nawiązujące do aktualnej pory roku. Obsługa była uprzejma i sprawna. Na pierwsze z zamówionych dań czekałem ok. 20 minut. W lokalu nie przewidziano żadnego czekadełka, które skróciłoby czas oczekiwania na zamówione dania.
 
Pierwsze z zamówionych dań, to tatar wołowy podany z ogórkiem, cebulą, kaparami, czarnymi oliwkami, grzybami z octu i jajkiem przepiórczym. Mięso było wstępnie już doprawione i bardzo dobrze wymasowane. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu przed podaniem, mięso było bardzo puszyste i miało delikatną konsystencję. Doskonale łatwo dało się połączyć z pozostałymi dodatkami. Smak mięsa został wzmocniony uwędzeniem dymem, który otulał mięso tuż przed podaniem, pod szklanym przykryciem talerza. Do przystawki została podana ciepła bagietka i masło. Całość smakowała obłędnie.
 
Kolejnym daniem była polewka. Nie był to jednak wersja klasyczna tej zupy, wywodząca się z Wielkopolski, tylko lokalnie pomorska, z dodatkiem pomidorów oraz orzechów włoskich. Zupa pozornie prosta, ta jednak miała pazur. Zupa miała delikatną, aksamitnie kremową konsystencję i mocny, wyraźny smak. Lekko słodki smak zupy został przełamany goryczką orzechów włoskich. W zupie pojawiły się też smaczne tiftele, czyli klopsiki wieprzowe. Mięso było miękkie, soczyste i dobrze doprawione. Całość smakowała wybornie.
 
Danie główne, to stek zrobiony z dobrze sezonowanej wołowiny, podany z sosem, frytkami stekowymi i sałatką colesław. Przy tym daniu do wyboru były dwa sosy: pieprzowy i borowikowy. Wybrany przeze mnie borowikowy był mocno kremowy i miał obłędny grzybowy smak. Doskonale komponował się z mięsem. Sporej wielkości kawałek wołowiny został wysmażony zgodnie z moim wyborem. Mięso było bardzo kruche i soczyste. Jedyne, czego mi zabrakło w steaku, to świeżo zmielonej soli morskiej i pieprzu. Dodatki były mniej udane. Frytki nie były chrupiące, a sałatka była nudna i banalna, chociaż poprawna. Zamiast colesława podałbym coś mniej przewidywalnego. Mam też zastrzeżenia do sposobu podania sosu. W mojej ocenie powinien zostać podany obok mięsa, a nie na nim i pod nim. Ogólnie jednak całość była bardzo smaczna.
 
Wizyta w Piwnicy Anny de Croy była bardzo udana. Przytulny lokal, pomocna obsługa oraz estetycznie podane, bardzo smaczne dania spowodowały, że to był udany wieczór.  Zdecydowanie polecamy.
 
Koszt posiłku (przystawka, zupa, danie główne, kawa): 173 zł
Adres lokalu: Dominikańska 5, Słupsk, tel.: 535 077 763
Data publikacji: grudzień 2023
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

Restauracja Anna de Croy w Słupsku, umiejscowiona jest w najniższej kondygnacji 500-letniego Zamku Książąt Pomorskich, obecnie będącego siedzibą Muzeum Pomorza Środkowego.

W stylowo urządzonym wnętrzu nawiązującym do klimatu średniowiecza znajduje się starannie odrestaurowana sala główna i mniejsza, kameralna.
anna de croy, Anna pomorska, Anna von Croy und Aerschot, Anna de Croÿ, Anna Gryfitka, anna de croy piwnica, anna de croy restauracja, anna de croy słupsk, gdzie zjeść w słupsku, tripadvisor anna de croy, oceny google anna de croy, anna de croy yelp, anna de croy menu, polewka orzechowa, wędzony tatar wołowy, stek wołowy
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem