Gęsia Nóżka w Radziejowie dołączyła do grona lokali, które z sukcesem przeszły Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Emisja programu miała miejsce w kwietniu 2017 r.
Do Radziejowa, niewielkiego miasteczka na Kujawach, trzeba jechać specjalnie, ponieważ leży na uboczu głównej drogi łączącej duże polskie miasta.
Restauracja składa się z dwóch sal: typowej restauracyjnej z kilkoma stolikami oraz drugiej, przeznaczonej dla większych grup gości. Wnętrze jest bardzo wesołe dzięki kolorowym ścianom, różnokolorowym obrusom oraz wielkim zdjęciom gęsi poprzyklejanym na ścianach. Na każdym ze stołów znajdują się wazon z pięknym bukietem róż. Krzesła są przykryte barwnymi, kwiecistymi pokrowcami. Karta dań stylistycznie i kolorystycznie jest spójna z wizerunkiem lokalu. Ładna szata graficzna i przejrzystość, to jej atuty. W menu znajdziemy głównie dania z gęsiny, jednak również amatorzy innych rodzajów mięs coś dla siebie znajdą. Spośród przystawek (cena: 10-18 zł) możemy wybrać m.in klasyczny tatar wołowy lub pasztet z gęsi z żurawiną. Propozycja zup (cena: 5-12 zł) to, m.in. czernina z gęsi i żurek kujawski. Dania główne (cena: 15-28 zł) to, m.in pierogi z gęsiną, kotlety z gęsi, gęsia nóżka, schab kujawski czy golonka. Obsługa jest szybka i sprawna. Kelnerka zna dania z karty i potrafi je zarekomendować. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 15 minut.
Zamówione dania, to: pierogi z gęsiną, kotleciki z gęsiną, gęsia nóżka oraz de volaille
Zamówione dania, to: pierogi z gęsiną, kotleciki z gęsiną, gęsia nóżka oraz de volaille
Pierogi były przygotowane perfekcyjnie. Średniej grubości ciasto ugotowane al dente było mocno nadziane soczystym, dobrze przyprawionym farszem. Danie było lekko pikantne, o bardzo wyraziste i smaczne. Minus za zbyt mocno zrumienioną cebulę, która nabrała gorzkiego smaku.
Dwa średniej wielkości kotleciki z gęsiny były bardzo smacznie przyprawione. Mięso było bardzo soczyste i delikatne. Podano je z kaszą pęczak i zasmażanymi buraczkami podanymi na ciepło.
Drugie z dań, to sporej wielkości de volaille zawinięty z masłem, czosnkiem i koperkiem, podany ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i zestawem świeżych surówek. Mięso było bardzo soczyste i doskonale doprawione, Ziemniaki i surówka były smaczne.
Kolejne z dań, to gotowana nóżka gęsi, którą podano z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniakami. W przypadku tego dania ziemniaki również były świeżo opieczone, a dzięki temu bardzo smaczne. Mięso było bardzo miękkie, doskonale smakowało z własnym sosem w którym je podano.
Wizyta w Gęsiej Nóżce była bardzo udana. Dania przygotowane ze świeżych produktów smakowały doskonale. Kucharz ma wyczucie smaku i umiejętnie doprawia dania, dzięki czemu nie są one jałowe. Dania podano w sposób domowy, nie przekombinowany. Porcje są spore, a ceny umiarkowane.
Ogólnie: polecamy.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+danie główne): 103 zł
Adres lokalu: Radziejów, Kościuszki 14, 885 497 497
Data publikacji: maj 2017
gęsia nóżka, gesia nozka, ambasada kujawskiego smaku, magda gessler, magda gessler na kujawach, magda gessler w kujawsko-pomorskim, gęsina, gesina, smaczna gęsina, kuchenne rewolucje, kuchenne rewolucje na kujawach, radziejów, radziejow, kuchenne rewolucje w radziejowie, magda gessler w radziejowie