STELLA DEL NORD / GDAŃSK

Pizzeria Stella del Nord zlokalizowana jest niedaleko oliwskiej pętli tramwajowej. Niewielki lokal jest bardzo przytulnie urządzony. Na ścianie fototapeta z piwniczką z winami. Drewniane stoły i krzesła dopełniają wystroju wnętrza. Trochę w kontraście do tego wystroju jest nowoczesny bar, za którym urzęduje pizzaiolo.
 

Karta dań jest bardzo nieestetyczna. Podkładka z klipsem, który spina kartki umieszczone w foliowych koszulkach, jest brzydka i mało czytelna. Mocno zużyta koszulka foliowa oraz półmrok w lokalu skutecznie uniemożliwiają komfortowe zapoznanie się z menu. W karcie znajduje się ponad 50 rodzajów pizzy, cztery sałatki i trzy zupy.
 

Obsługa... hmmm. Temat mocno kontrowersyjny. Po wejściu do lokalu kelnerka podeszła do mnie z kartą w miarę szybko. Nie była jednak jakoś szczególnie pomocna. Nie zaproponowała od siebie żadnego dania. Ograniczyła się do przyjęcia zamówienia, a potem do przyniesienia dań. Uważam, że skoro kelnerka przynosi do stolika zamkniętą butelkę z napojem i otwiera ją przy gościu, to w dobrym tonie by było również, przynajmniej częściowo, napełnić szklankę. W czasie całej wizyty dało się słyszeć żarliwą dyskusję pracowników na temat opinii o lokalu, zamieszczonych na jednym z portali. Raczej mało profesjonalne zachowanie.

Zamówione dania, to: krem z groszku oraz pizza Monterosso.

Krem z groszku został podany z odrobiną oliwy truflowej. Słodkość zielonego groszku delikatnie tylko przełamywała ostrość pieprzu. Zupa była poprawna, ale brakowało mi w niej składnika, który złamałby tę słodycz. Może warto dodać do zupy chociażby łyżkę crème fraîche?
 

Pizza została przygotowana w sposób prawie bardzo dobry. Bardzo smaczne ciasto było zrumienione i chrupiące. Sos pomidorowy nie został prawidłowo zredukowany, w efekcie czego parzył podczas jedzenia oraz powodował, że pizza miejscami "płynęła". Słodkie pomidory z sosu, lekko słonawe karczochy oraz pieczarki finalnie dały bardzo smaczne danie, dodatkowo przełamane intensywnym smakiem podsuszanej alpejskiej wołowiny breasola. Pieczarki i karczochy były lekko wilgotne, a nie wysuszone na wiór. Wołowina nie została zaparzona w piecu, dzięki czemu wyglądała i smakowała wybornie. Do pizzy została podana osobno oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku, o mocnym goryczkowym smaku i intensywnym aromacie. Jak dla mnie oliwa była fenomenalna.
 

Myślę, że zdecydowanie warto odwiedzić lokal ze względu na serwowane dania. Warto popracować jednak nad wyglądem karty, wszak jest to wizytówka lokalu, oraz nad bardziej dyskretnym zachowaniem obsługi. Opinie niewątpliwie powodują emocje, szczególnie jeśli nie są zgodne z naszymi oczekiwaniami, niekoniecznie jednak trzeba się dzielić tymi emocjami w obecności gości lokalu.
 
Koszt posiłku (zupa + pizza + napój): 52 zł
Adres lokalu: Kaprów 19 A, Gdańsk, tel.: 58 500 93 35
Data publikacji: wrzesień 2020
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

stella del nord, stella del nord oliwa, stella del nord menu, pizzeria oliwa, pizzeria stella del nord, stella del nord dostawa, gdańsk, pomorskie

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem