MOLLINI / POZNAŃ

Mollini Ristorante znajduje się w rejonie poznańskiego Starego Miasta. Lokal jest bardzo elegancki. Ściany pokryte delikatną strukturą w kolorze waniliowym i podłoga pokryta jasnymi, rustykalnymi kaflami zostały skontrastowane masywnymi stołami wykonanymi z ciemnego drewna, drewnianymi krzesłami obitymi stylową tapicerką oraz masywnymi drewnianymi meblami. Stoły przykryte obrusami są już przygotowane na przyjęcie gości. Wzdłuż ścian zostały ulokowane wygodne siedziska. Pomimo elegancji, lokal jest też bardzo przytulny. Sprawiają takie wrażenie dodatki: stylowe lampy z dyskretnym, lekko przytłumionym światłem, liczne grafiki na ścianie, lustra z stylowych ramach i dyskretnie grająca w tle włoska muzyka.
 
 
Karta jest bardzo krótka, jak przystało na włoską restaurację. Prosta w formie i bardzo czytelna. Spośród przystawek (cena 23-34 zł) możemy wybrać m.in. carpaccio wołowe, krewetki czy plastry pieczonej cielęciny. Zupy (cena 15-23 zł) to krem pomidorowy, krem z białych warzyw i zupa rybna z owocami morza. W charakterze dań głównych (cena 44-76 zł) lokal serwuje m.in. pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, dorsza, łososia, krewetki i przegrzebki. W karcie znajdziemy też spory wybór makaronów (cena 25-39 zł) i pizzy (cena 25-39 zł). Obsługa jest w miarę szybka i sprawna, jednak umiarkowanie zainteresowana gośćmi. Zabrakło mi naturalności w zachowaniu kelnera oraz dbałości o to, żeby kolacja była perfekcyjna, a nie bardzo dobra. Pierwsze z zamówionych dań pojawiło się po ok. 15 minutach.
 

Zamówione dania, to: carpaccio wołowe, zupa rybna z owocami morza, przegrzebki i dorsz.
 
W oczekiwaniu na pierwsze z zamówionych dań otrzymałem koszyczek z kawałkami ciepłej focacci z ziołami oraz ciepłymi włoskimi bułeczkami pszennymi panini. Doskonale smakowały z włoską oliwą, która znajdowała się na stole i pozwoliły zaspokoić pierwszy głód.


Przystawka pod postacią plastrów polędwicy wołowej skropione sosem salsa-verde podane na rukoli z parmezanem (carpaccio di manzo) była doskonała. Cieniutkie plasterki wołowiny były bardzo kruche i delikatne. Zdecydowany plus za to, że zaserwowano je w temperaturze pokojowej a nie schłodzone czy zmrożone. Podano je z rucolą, doskonałymi w smaku kaparami oraz pastą truflową, które fantastycznie przełamywały delikatność mięsa. Całość posypano płatkami smacznego, doskonałej jakości parmezanu. Trochę zdziwiło mnie to, że rucolę przykryto płatkami mięsa, przez co na talerzu powstał swoisty garb, który psuł wizualnie danie.


Zuppa al frutti di mare to pikantna zupa rybna podana z owocami morza. Pikantny wywar został zrobiony w taki sposób, że pomimo ostrości każdy ze składników dania zachował swój smak. Gęsty wywar słodki od pomidorów został podany z marchewką, fasolką szparagową, kawałkami ryby, omółkami i krewetkami. Słodycz pomidorów doskonale współgrała z morskim smakiem perfekcyjnie przygotowanych omółków oraz smakiem dorsza.


Przegrzebki (capesante al limone): doskonałość w każdym calu. Sześć małży św. Jakuba, usmażonych w sposób perfekcyjny, to kruche, soczyste i delikatne mięso podane na smacznym szpinaku z dodatkiem słodkich suszonych pomidorów i zapieczonych pod mozzarellą. Fantastyczny miks smaków.

 
Ostatnie z dań, to baccala al pomodoro czyli polędwica z dorsza podany w sosie z kaparów i pomidorów z dodatkiem risotto z cukinii i warzywami na parze. Doskonała fuzja smaków i aromatów. Słodko-słony sos doskonale współgrał z delikatnym mięsem ryby i ugotowanymi al dente warzywami. Lekki minus za odrobinę przeciągnięte mięso ryby: chwilę za długo przetrzymane na patelni straciło trochę ze swojej soczystości. Nie było jednak suche. Zachowało też swoją kruchość. 
 
 
Ceny w Mollini nie należą do niskich. Potwierdza się jednak po raz kolejny teza, że jakość musi kosztować. Czuć w smaku dań, że produkty użyte do ich przyrządzenia są wysokiej jakości. W efekcie otrzymujemy pyszne i lekkie dania. Widać też, że kucharz lubi się bawić smakami i czasami dosyć odważnie, jednak bardzo umiejętnie, je ze sobą komponuje. Polecam zdecydowanie!

Koszt posiłku dla jednej osoby (przystawka, zupa, intermezzo, danie główne): 186 zł
Adres lokalu: Poznań, św. Marcin 34, tel.: 61 852 53 33
Data publikacji: luty 2017
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

kuchnia śródziemnomorska, kuchnia srodziemnomorska, kuchnia włoska, kuchnia wloska, owoce morza, Poznań, Restauracja, ryby, wielkopolskie, poznan

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem