KROWA I KURCZAK / GDAŃSK

Krowa i kurczak to kolejne kulinarne odkrycie na trójmiejskiej mapie restauracji. Lokal mieszczący się w byłej hali produkcyjnej serwuje dania... z krowy i kurczaka. Jednak nie jest to zwykła restauracja. Tutaj prawie każdy gotuje dla siebie.
 
Ale o wszystkim po kolei. Po wejściu do lokalu uderza fala chłodu i mocnego zapachu dymu z grilla. Na środku wielki stół z kratą pośrodku do grillowania, dwa grille elektryczne pod ścianą oraz antresola z kilkunastoma stolikami. Wystrój lokalu bardzo surowy, nawiązujący do lokalizacji. W pierwszym odruchu można chcieć opuścić ten lokal w pośpiechu, jednak warto się przełamać i pozostać, ponieważ wrażenia smakowe rekompensują te niedogodności z nawiązką. Nie ukrywam jednak, że był to pierwszy lokal w którym z powodu panującego chłodu siedziałem z kurtką narzuconą na ramiona. Warto też wspomnieć o cenach: należą do raczej umiarkowanie wysokich.
 
 
Zamówione dania to: tatar wołowy podany z grzybami, bulion drobiowo-wołowy z dodatkami oraz kamień z trzema rodzajami mięsa.
 
Tatar to jedno z lepszych dań, jakie miałem okazję jeść w ostatnim czasie. Doskonałej jakości mięso podane z cebulką, ogórkami oraz grzybami. 
 
 
Zupa, to pierwsze z dań, które przygotowuje się samodzielnie. W podgrzewanym naczyniu otrzymujemy czysty bulion (do wyboru jest drobiowo-wołowy lub rybny) oraz w miseczkach wybrane dodatki (mięsne oraz warzywne). Wybraliśmy bulion drobiowo-wołowy oraz paski wołowiny, grillowane warzywa (papryka żółta i czerwona, pieczarki) i makaron. Po otrzymaniu dania kolejne zaskoczenie: mięso było surowe. Miły kelner poinstruował nas jednak, że mięso należy wrzucić do bulionu i kilka minut podgotować. Trzeba przyznać, że sam bulion był jałowy. Dodatek mięsa wołowego sprawił jednak, że bulion nabrał aromatu i wyraźnego smaku. Po zmieszaniu wszystkich składników na talerzu otrzymaliśmy ciekawą w smaku zupę.
 
 
 
Danie główne to kolejne zaskoczenie. Na wielkim półmisku znajdował się kamień z lawy podgrzany do temperatury 300-400 st.C. na którym leżały trzy kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa: karkówka, antrykot oraz kawałek piersi. Do tego zgrillowane wcześniej ziemniaki, mix sałat z pysznym musztardowo-miodowym winegret oraz dwoma dipami: łagodnym czosnkowym i mega ostrym chilli. Po usmażeniu mięs na kamieniu (zajęło to ok. 3 min dla kurczaka i 10-15 min dla pozostałych mięs) mięliśmy prawdziwą ucztę. To naprawdę fantastyczne uczucie, kiedy razem z ciepłem wydobywającym się z kamienia czujemy aromat świeżo smażonego mięsa oraz ziemniaków. Kiedy smak doskonale zamarynowanego mięsa pieści nasze podniebienie a intensywny aromat pobudza zmysł węchu. Wszystkie trzy kawałki mięsa były soczyste, kruche i bardzo delikatne. Podczas jedzenia przestaje przeszkadzać chłód sali oraz zapach dymu. 
 
 
Czy polecam restaurację Krowa i Kurczak. Zdecydowanie tak. Przyznam, że jest to kolejny lokal, który dołączam do listy ulubionych i polecanych.
 
Adres lokalu: Grunwaldzka 355, Gdańsk tel.: 530 888 208
Data publikacji: styczeń 2015
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

krowa i kurczak, restauracja krowa i kurczak, krowa i kurczak gdańsk, pomorskie, kuchnia polska, dania z grilla, pomorskie, krowa i kurczak menu

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem