FOCACCIA / WARSZAWA

Restauracja Focaccia, znajdująca się w 5* hotelu Belotto w Warszawie, specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Dania tworzone są w oparciu o oryginalne włoskie produkty. Szef kuchni jest też uczestnikiem ruchu Slow Food, skupiającego osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów.
 
W menu, oprócz tradycyjnych dań obiadowych, znajdują się pizze (29-39 zł) oraz ręcznie robione makarony (27-38 zł). Propozycja dań głównych, to m.in.: ryby i owoce morza (35-45 zł) oraz dania na bazie wołowiny i cielęciny (cena: 37-79 zł). Oprócz pozycji stałych, Szef kuchni proponuje również menu sezonowe. Warto zwrócić uwagę na to, że ceny w karcie dotyczą głównego składnika dania. Dodatki są dobierane i płatne osobno (cena: 8-15 zł / dodatek).
 

Karta dań ma postać bardzo elegancko wydanej książeczki w sztywnej oprawie. Menu jest bardzo estetyczne i ma czytelny układ. Jest prawdziwą wizytówka lokalu. Obsługa jest bardzo dyskretna i pomocna. Kelnerka potrafiła zaproponowac dania z karty i zachęcić do wyboru. Czas oczekiwania na realizację zamówienia skróciło czekadełko. Na pierwsze z dań czekalismy ok. 25 minut.
 
 

Zamówione dania, to: krem z pomidorów, krem z kasztanów, sałatka z łososia, risotto grzybowe , pappadrelle z ragu z jelenia, pierś z kaczki w sosie marsala oraz kurczak w szynce parmeńskiej.
 
W celu skrócenia czasu oczekiwania na zamówione dania otrzymaliśmy czekadełko. Było ono najprostsze z mozliwych, jednak bardzo smaczne. Podano nam doskonałe pieczywo z wysokiej jakości oliwą z oliwek, o mocnym, goryczkowym smaku i intensywnym aromacie.
 

 
Pierwsza z zup, krem pomidorowy, pochodziła z regularnej karty. Krem z pomidorów był naturalnie słodki, o mocnym i intensywnym smaku pomidorów. Słodycz pomidorów została przełamana tłuczonym pieprzem. W charakterze dodatków podano mozarellę i mini grzanki. Krem z kasztanów pochodził z menu jesiennego. Kremowa zupa o aksamitnej konsystencji została podana z marynowaną gruszką i oliwą waniliową. Smak kremu przełamywały lekko kwaskowe w smaku plasterki kasztanów dodane do zupy. Oba dania były obłędne w smaku.
 

Sałatka, to miks sałat podany z mięsistym kawałkiem łososia wędzonego, crème fraîche oraz czerwonym pieprzem i koperkiem. Klasyka w najlepszym wykonaniu.
 
 
Risotto pochodziło z menu jesiennego. Ugotowany al dente ryż został podany z intensywnym w smaku i aromatycznym sosem grzybowym. Smak sosu przełamywała oliwa pietruszkowa oraz chips z parmezanu.
 

Ragoût z jelenia zostało podane zostało z makaronem pappardelle. Mięso z jelenia było bardzo kruche i delikatne. Lekko słodkawy sos doskonale komponował się z przygotowanym al dente makaronem.
 

Pierś z kaczki, danie pochodzące z karty regularnej, została podana w sosie marsala z musem z groszku. Mięso zostało przygotowane w sposób perfekcyjny: było soczyste i delikatne w środku, a skórka była chrupiąca. Mus z groszku doskonale komponował się ze smakiem drobiu. Sos marsala, przygotowany z utartych z cukrem żółtek i wina, doskonale przełamywał słodkawy smak mięsa i groszku.
 
 
Kolejnym daniem pochodzącym z karty regularnej była pierś z kurczaka, podana w formie roladek wypełnionych suszonymi pomidorami zawiniętych w szynkę parmeńską, podana z sosem demi glace, zieloną soczewicą, pieczonym bakłażanem i salsą pomidorową. Mieso było bardzo kruche i soczyste. Danie smakowało obłednie.
 
 
Deser, to tarta karmelowo-kawowa podana z gruszką marynowaną w kawie. Deser bardzo delikatny, a przy tym obłednie smaczny.
 

Wizyta w lokalu była wyjątkowo udana. Dania zostały przygotowane i podane w sposób perfrkcyjny. Każde z dań miało intensywny smak i aromat. Polecamy zdecydowanie!
 
Koszt posiłki dla dwóch osób (menu degustacyjne+dania z karty): 237 zł
Adres lokalu: Senatorska 13/15, Warszawa tel.: 22 829 69 69
Data publikacji: październik 2019
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

focaccia warszawa, focaccia senatorska, focaccia warszawa opinie. restauracja slow food, slow food warszawa, gault&millau, focaccia gault&millau, focaccia gault millau, restauracja warszawa śródmieście, kuchnia włoska, kuchnia wloska, włoska restauracja śródmieście, focaccia warszawa menu

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem