OGNIEM I PIECEM / GDYNIA

Ogniem i Piecem, niewielka pizzeria połączona z pubem przyciągnęła moją uwagę tym, że w środku tygodnia, wczesnym wieczorem, w lokalu było pełno gości. Było to o tyle intrygujące, że pobliskie lokale, których jest mnóstwo na gdyńskiej ulicy Świętojańskiej świeciły pustkami.  Dodatkowo przez wielkie panoramiczne okna, które stanowią jedną ze ścian lokalu można było obserwować, jak goście lokalu jedzą swoje apetycznie wyglądające dania.
 
Lokal jest bardzo mały i kameralny. Kilka stolików, przy których można zjeść posiłek, dwa podwyższone stoły, przy których można usiąść z piwem czy drinkiem a także ława z klubowymi fotelami gdzie można przysiąść z kawą. Na głównej ścianie wielka przeszklona lada, w której są wyłożone pizze sprzedawane na kawałki oraz wielki piec do pizzy. W lokalu czuć wyraźny i apetycznby zapach ciasta pizzy. Na ścianie wypisane kredą menu: makarony i pizze. Ceny bardzo przystępne, biorąc pod uwagę, że jest to ścisłe centrum miasta. Obsługa odbywa się przy przeszklonej ladzie. Drobny minus, za obsługę. Pomimo tego, że poprosiłem o podanie zamówionych dań w odstępie czasu (byłem sam), oba dania były do odbioru razem, przez co pizza musiała chwile poczekać w cieple pod piecem. Minus również za to, że brudne naczynia zalegały na stolikach dłużej, niż powinny.
 
Zamówiłem makaron a-pollo oraz pizzę prosciutto crudo.
 
 
Otrzymany makaron mnie zaskoczył. Na talerzu znalazły się szerokie wstążki domowego makaronu, który pomimo tego, że był gruby został ugotowany bardzo al dente. Połączony został z kawałkami piersi z kurczaka z dodatkiem szpinaku, pomidorków cherry i pokruszonymi orzechami włoskimi. Całość została oprószona parmezanem. Smak dania był obłędnie dobry, chociaż przeciwnikom czosnku jego wyraźnie wyczuwalny smak w daniu może przeszkadzać.. Dobrze doprawione, a przy tym nadal delikatne w smaku mięso z kurczaka doskonale komponowało się ze smakiem szpinaku i słodkością orzechów.

Pizza, to bardzo cienki i doskonale chrupiący placek wielkości około 30 cm, na którym znalazł się bardzo smaczny sos pomidorowy, ser mozzarela, szynka włoska długo dojrzewająca oraz pomidorki cherry. Całość została posypana rucolą i parmezanem. Danie bardzo smaczne, zrobione ze świeżych produktów.

Po raz kolejny sprawdziła się stara zasada: należy się stołować tam, gdzie przebywają miejscowi. Kolację uważam za bardzo udaną.

Koszt posiłku (pizza+makaron+napój): 50 zł
Adres lokalu: Świętojańska 87, Gdynia tel.: 692 391 331
Data publikacji: sierpień 2016
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Ogniem i Piecem Gdynia, ogniem i piecem, gdynia, pizzeria gdynia, dobra pizza gdynia, pizzeria świętojańska, pizzeria swietojanska, pizza swietojanska, pub, pomorskie, pizza, makaron, makarony, pizza włoska,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem