FISCHGARTEN / GDAŃSK

Restauracja Fischgarten zlokalizowana jest w gdańskiej dzielnicy Oliwa, niedaleko Parku Oliwskiego i gdańskiego ZOO. Do dyspozycji gości pozostają dwie sale restauracyjne. 
 
Menu składa się z regularnej karty dań oraz wkładki sezonowej. Karta dań ma postać podkładki z klipsem, który spina kartki. Menu jest bardzo estetyczne i kolorowe, a sam układ dań jest bardzo czytelny. Nazwa lokalu Fischgarten (z języka niemieckiego: ogród rybny) może sugerować, że jest to miejsce, gdzie w karcie dań będą królowały ryby i ewentualnie owoce morza. Nic bardziej mylnego. Oczywiście w karcie znajdują się potrawy z ryb, jednak są to sztandarowe pozycje, które znajdują się w wielu lokalach. Tak więc znajdziemy w menu deskę przystawek, gdzie jednym z wielu składników są również ryby (wędzona makrela, wędzony pstrąg, łosoś gravlax), tatara z łososia, zupę rybną, sałatkę z krewetkami oraz trzy rybne dania główne (łosoś, sandacz, dorsz).
 
Obsługa w lokalu była szybka i sprawna, a czas oczekiwania na zamówione dania nie był długi. Mogło to jednak wynikać z tego, że obłożenie lokalu było znikome. W oczekiwaniu na realizację zamówienia zostało podane czekadełko pod postacią konfitowanego plasterka jabłka wypełnionego kaszą bulgur z warzywami. Kasza była bardzo jałowa w smaku, a całość zdominowała słodycz jabłka. Podany w charakterze dodatku majonez groszkowy nie pasował do całości. 
 
Po mało udanym starterze została podana zupa rybna, składająca się z owoców morza, warzyw, pomidorków cherry i mleczka kokosowego. Sam wywar miał obłędny i bardzo intensywny smak. W charakterze dodatków w wywarze pojawiła się jedna mula (bardzo delikatna i nie przeciągnięta), dwa niewielkie kawałeczki ryby oraz warzywa. Trochę mało, jak na zupę rybną. W mojej ocenie pomidorki w zupie były zbędne, ponieważ nic nie wniosły do smaku. Ogólnie jednak danie było bardzo smaczne.
 
Danie główne, to makaron orzo podany z parmezanem, mule, porcja sandacza oraz ogromne ilości groszku. Pierwsze, co zwróciło uwagę po podaniu dania, to ogromny bałagan na talerzu. W mojej ocenie danie było podane w sposób wyjątkowo nieestetyczny. Makaron został przygotowany w sposób aldente. Ryba była delikatnie przeciągnięta, przez co straciła na swojej soczystości, a dodatkowo była minimalnie przesolona. Mule były również delikatnie przeciągnięte. Słodki groszek nie pasował do pozostałych składników dania. Ogólnie danie było bardzo słabe.
 
Fischgarten okazał się być ogrodem rybnym bardzo zaniedbanym i wymagającym pracy nad nim. Kuchnia autorska, serwowana w tym lokalu, nie przekonuje mnie. W mojej ocenie trzeba popracować zarówno nad smakiem, jak również nad estetyką podania.
 
Koszt posiłku (zupa, danie główne, kawa): 104 zł
Adres lokalu: Kościerska 1A Gdańsk, tel.: 509 940 087
Data publikacji: marzec 2022
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem