Karczma Żurawinowa Chatka Zagadka, znajdująca się na trasie z Lęborka do Słupska, jest lokalem powstałym w wyniku Kuchennych Rewolucji, które w 2021 roku odbyły się w Barze u Skwarka. Jak w każdym lokalu, który przeszedł Kuchenne Rewolucje, również i tu dominują żywe kolory na ścianach, ogromne fototapety oraz lustra, tworzące przytulny klimat.
Karta dań jest przygotowana w sposób bardzo czytelny i estetyczny. Kolorowe karty przyciągają uwagę i zachęcają do tego, żeby zapoznać się z ofertą lokalu. Mniej udanym pomysłem jest umieszczenie tych kart w zwykłej, foliowej ofertówce. W menu znajdują się dania kuchni polskiej oraz dania z dziczyzny, jako wkładka sezonowa do karty.
Pierwsze z zamówionych dań, to dwa plastry pasztetu z dziczyzny podane z pieczywem i chrzanem oraz dodatkiem żurawiny. Danie pochodziło z programu Kuchenne Rewolucje. Pasztet był dobrze wyrobiony, bardzo puszysty i delikatny. Dobrze doprawiony smakował fenomenalnie. Chrzan z żurawiną ciekawie przełamywały smak pasztetu. Ogórek małosolny był już w zasadzie zbędny. Pieczywo było świeże i smaczne. Podane do pieczywa masło było za mocno schłodzone i nie dało się go rozsmarować na kromkach pieczywa. Samo danie było podane na zbyt małym talerzu, co zdecydowanie utrudniało jedzenie. Wyglądało też mało estetycznie.
Kolejnym daniem pozostałym w karcie po Kuchennych Rewolucjach jest zupa borowikowa. Danie zrobione z całych grzybów, o mocnym aromacie i smaku grzybów, było po prostu fenomenalne. W zupie znajdowało się żeberko wieprzowe, bardzo soczyste i smaczne. Smak grzybów został wzmocniony śmietaną oraz przełamany koperkiem.
Danie główne, to gulasz z jelenia (danie sezonowe) podane z opiekanymi kluseczkami oraz sałatką. Kawałki polędwicy z jelenia były kruche, ale trochę przeciągnięte w czasie gotowania i przez to suche. Słodkawy smak dziczyzny został wzmocniony aromatem jałowca. Kluseczki były bardzo smaczne. Sałata została podana z plastrami pomidora, świeżym ogórkiem oraz rzodkiewką, Warzywa były świeże i chrupiące. W mojej ocenie zdecydowanie za mało było jednak sosu vinegrette. Danie poprawne.
Deser, to również pochodzące z karty dedykowanej przez Magdę Gessler. Trzy kawałki świeżej i maślanej drożdżówki zostały podane z konfiturą śliwkową oraz polane sosem żurawinowym. Dodatkowo została podana bita śmietana. Deser był całkiem smaczny. Podany jednak znowu na zbyt małym talerzu, prezentował się mało estetycznie.
Wizyta w lokalu była udana. Dania smakiem się broniły. Trochę słabiej wypadła estetyka podania. Pomimo tego lokal warto odwiedzić.
Koszt posiłku: 134 zł
Adres lokalu: Pogorzelice tel.: 603 726 721
Data publikacji: maj 2022
Adres lokalu: Pogorzelice tel.: 603 726 721
Data publikacji: maj 2022
żurawinowa chatka zagadka pogorzelice, chatka zagadka, żurawinowa chatka. chatka zagadka menu, żurawinowa chatka menu, chatka zagadka kuchenne rewolucje, bar u skwarka, pogorzelice, kuchenne rewolucje, magda gessler, gessler lębork, kuchenne rewolucje lębork, lębork, pomorskie, kuchenne rewolucje pomorskie, magda gessler pomorskie,