LA CANTINA TRATTORIA / GDAŃSK

 
Dzisiejsza relacja z wizyty w lokalu będzie trochę nietypowa, ponieważ nie będzie wyłącznie o samym jedzeniu. O wszystkim jednak w kolejności...
 
Wizyta w La Cantina miała się sprowadzić do zjedzenia szybkiej kolacji we włoskiej knajpie. Wybór padł na włoską Trattoria La Cantina, która znajduje się w jednej z willi przy Akademii Medycznej w Gdańsku. Ładnie zadbane otoczenie lokalu zachęca do tego, żeby do niego wejść a przytulne wnętrze, utrzymane w klimatach włoskiej trattorii i dyskretnie grająca muzyka włoska w tle do tego, żeby w nim zostać.
 
Ciekawie opracowana graficznie karta dań przykuwa wzrok. Drewniana deska z wklejonym w nią z dwóch stron menu jest wygodna i poręczna, a przy tym bardzo czytelna. W karcie znajdziemy przystawki w cenie 9-45 zł (m.in.: mule w winie, bruschette, placuszki z cukinii z cytrynową śmietaną), zupy w cenie 11-22 zł (m.in. krem z pomidorów i zupa rybna), makarony w cenie 20-32 zł (m.in.: carbonara, z łososiem i szpinakiem, z szyjkami rakowymi), pizze (17-32 zł) oraz dania główne w cenie 28-62 zł (m.in.: karkówka w sosie pomidorowo-ziołowym, stek wołowy, żeberka jagnięce, gicz cielęca, łosoś i sola).

 
Po zajęciu miejsca przy stoliku podeszła do nas uśmiechnięta dziewczyna i, wręczając nam karty dań, zapytała: "co u Was? wszystko dobrze?". Przyznam szczerze, że bardzo nas zaskoczyło takie powitanie, raczej nie spotykane w polskich restauracjach. Kolejne zaskoczenie nastąpiło w momencie składania zamówienia, kiedy Ula - bo tak miała na imię ta sympatyczna dziewczyna - z przekonaniem zmieniła nasze zamówienie rzucając dosyć osobliwe wyzwanie: jak Ci nie będzie smakować zaproponowana pizza, to ja ją zjem, bo nie jadłam jeszcze obiadu, a Tobie zamówię tę, którą chciałeś. Lubię wyzwania, więc się zgodziłem. Zaproponowana marghetrita tartufata  okazała się doskonała w smaku. Na idealnie cienkim, perfekcyjnie chrupiącym i bardzo smacznym cieście znalazły się: sos pomidorowy, mozzarella, pasta truflowa i pikantne salami tworząc doskonałe połączenie smakowe.  Drugie z dań czyli carbonara było również doskonałe w smaku: idealne połączenie zrobionego w punkt spaghetti, jajka, pieprzu boczku i sera.  Klasyczny włoski deser pod postacią kremowego tiramisu był doskonałym i smacznym ukoronowaniem fantastycznej kolacji.

 
Podczas jedzenia Ula się do nas dosiadła pytając, czy może chwilę z nami posiedzieć i pogadać, żeby odpocząć po trudnym dniu. To był początek sympatycznego wieczoru. Później zjedliśmy wspólnie kolację, delektując się doskonałym winem i pyszną kawą. Ula okazała się bardzo ciepłą i gościnną osobą, a przy tym fantastyczną kompanką do rozmowy. Podobnie zresztą jak Iza, która towarzyszyła nam z doskoku. Swoją miłość do Włoch i włoskiej kuchni oraz fascynację włoską kulturą potrafiła perfekcyjnie przenieść do prowadzonej przez siebie restauracji, tworząc mieszankę niesamowitego klimatu i przepysznej kuchni.

 
Tak, to był zdecydowanie udany wieczór :) 

Koszt posiłku dla dwóch osób (danie główne+deser): 64 zł
Adres lokalu: Gdańsk, Dębinki 7d/1, tel.: 58 342 42 90
Data publikacji: kwiecień 2017
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Gault&Millau, Gdańsk, gdansk, pizza, włoska pizza, wloska pizza, kuchnia włoska, , Pizzeria, pomorskie, Restauracja,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem