JURTA TATARSKA / KRUSZYNIANY

Podlaska wieś Kruszyniany, leżąca na Szlaku Tatarskim, charakteryzuje się przede wszystkim zróżnicowaniem kulturowe i religijnym mieszkańców oraz piękną okolicą. Obecność ludności tatarskiej wpłyneło nie tylko na kulturę tego regionu, ale również na jego kuchnię.  To właśnie w tym regionie można spróbować dań kuchni tatarskiej, czyli kołdunów, pierekaczewników czy też listewników. Miejscem, gdzie można spróbować tatarskich specjałów, jest rodzinna restauracja Tatarska Jurta w Kruszynianach.
 
Ze względu na dużą popularność tego miejsca musieliśmy dłuższą chwilę poczekać w kolejce, żeby wejść do lokalu i złożyć zamówienie. Nie warto też odkładać wizyty na ostatnie godziny otwarcia lokalu, ponieważ może zabraknąć najbardziej popularnych dań. Pomimo dużego obłożenia w lokalu na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 20 minut.
 
Zamówione przez nas dania, to: zupa dnia (grzybowa), zur belysz, kryszonka oraz samsa.
 
Zupą dnia miała być grzybowa. W otrzymanym daniu zdecydowanie przeważały jednak ziemniaki, a nie grzyby. Nie miała smaku grzybów. Wszystkie warzywa były ugotowane al dente. Zupa była aromatyczna od dodanych przypraw (liść laurowy, ziele angielskie) i bardzo smaczna. Intensywny smak bulionu przełamywała kwaśna śmietana. Doszlismy do wspólnego wniosku z p. Mirosławem - właścieielem Jurty, że zupa grzybowa to nie jest, tylko pyszna kartoflanka z grzybami. Pan Mirosław powiedział, że w jego rodzinnym domu tak właśnie przygotowywana była zupa grzybowa, dlatego przygotowuje ją w ten sam sposób.
 
Zur belysz, rodzaj dużego pieroga z ciasta drożdżowego. Przygotowywany był przez wszystkich Tatarów ,ale przede wszystkim Tatarów z Kruszynian. Tradycyjny farsz to gęsina i dynia, przez co jest to potrawa sezonowa, przygotowywana jesienią i wczesną zimą.
 
 
 
 
 

Kołduny tatarskie, Kartoflaniki, Banash, Pierkaczewnik, Bielusz, Kryszonka, Tatarska babka ziemniaczana, Manty na słodko, Katłama, Pilaw, Czebureki, Shavla, jurta tatarska kruszyniany, kuchnia podlaska, kuchnia regionalna podlasia, kuchnia tatarska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem