Esplendidos to nowoczesny lokal znajdujący się na trasie przelotowej z Gdańska do Gdyni. Nowoczesna, mocno asymetryczna bryła lokalu z fasadą wykonaną z czarnego aluminium i ogromnych tafli szkła przyciąga uwagę z daleka. Na wejściu gości wita ogromna witryna we wnętrzu której wisi sezonowana szynka. Sam lokal jest spójny z zewnętrznym wyglądem lokalu. Jest bardzo nowocześnie urządzony, a dwa poziomy zapewniają sporo miejsca. Restauracja jest doskonała zarówno do kameralnych spotkań we dwoje, jak również do spotkań w większych grupach.
Karta dań jest również wizualnie spójna z nowoczesnym charakterem lokalu. Pomiędzy okładki wykonane ze sklejki zostały włożone kartki z wykazem dań. Menu ma prostą szatę graficzną oraz bardzo czytelny układ. W karcie znajdziemy typowe dania kuchni hiszpańskiej. Propozycje tapas (cena:10-32 zł), to m.in.: oliwki zielone, szynka iberico lub sorrano, mule z sosem pomidorowym czy marynowane małże w oliwie. Zupy (15-19 zł), to trzy propozycje: gazpacho, marmitako z tuńczykiem i lentejas con chorizo z soczewicy. Spośród dań głównych (cena: 32 - 110 zł) można wybrać, m.in.: comber jagnięcy, paellę, steka z polędwicy wołowej oraz T-bona.
Obsługa jest bardzo szybka i sprawna. Kelner doskonale znał dania z karty oraz potrafił podpowiedzieć, co warto zamówić. Przez całą wizytę dyskretnie dbał o nasz komfort. Na zamówione dania trzeba dłuższą chwilę poczekać, jednak lokal czas oczekiwania skraca poprzez podanie czekadełka.
Zamówione dania, to: przystawki pod postacią muli w sosie pomidorowym i krewetek z chorizo, zupa gazpacho, dania główne pod postacią paella z owocami morza i steka z polędwicy wołowej oraz desery - crema catalana i churros z czekoladą.
W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy czekadełko pod postacią doskonałego w smaku pieczywa podanego z idealnym śródziemnomorskim sosem aioili. Bardzo kremowy sos przygotowany na bazie czosnku, oliwy i sosu limonkowego był mocno aromatyczny i wyjątkowo smaczny.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 250 zł
Adres lokalu: Gdynia, al. Zwycięstwa 235, tel.: 600 202 345
Przystawki były perfekcyjne w smaku. Przygotowane al dente mule zostały podane w skorupkach z naturalnym sosem zrobionym na bazie pomidorów. Mocno morski aromat muli fantastycznie współgrał z lekko słodkawym smakiem sosu. Krewetki zostały, przygotowane równie perfekcyjnie co mule, smakowały doskonale z intensywnym w smaku chorizo, który przełamywał delikatny smak owoców morza.
Andaluzyjska zupa gazpacho przygotowana z surowych warzyw, octu i oliwy była kolejnym smakowym zaskoczeniem. Mocno pomidorowy smak dania był bardzo naturalny, a przez to urzekający.
Paella z owocami morza była wyjątkowa. Doskonale przygotowany al dente ryż był lekko wilgotny od sosu, w którym był gotowany. Dzięki temu, że przejął podczas gotowania aromat i smak muli był bajecznie smaczny. Oprócz muli znalazły się w niej kalmary, krewetki oraz kawałek ryby. Stek, drugie z dań głównych, to perfekcyjnie soczysta oraz wyjątkowa smaczna porcja dobrze wysezonowanej wołowiny. Podany z ziemniakami, groszkiem cukrowym i szalotką stworzył danie bardzo lekkie i smaczne.
Pierwszy z deserów to katalońska klasyka: crema catalana przygotowywana na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej była mocno kawowa, bardzo delikatna i wyjątkowa smaczna. Drugi z deserów, to kawałki ciasta usmażonego na oleju podanego z płynną czekoladą. Dosyć specyficzna, ale bardzo smaczna odmiana naszych pączków.
Wizyta w lokalu była bardzo udana. Doskonałe w smaku jedzenie oraz perfekcyjna obsługa sprawiły, że to było udane popołudnie.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 250 zł
Adres lokalu: Gdynia, al. Zwycięstwa 235, tel.: 600 202 345
Esplendidos, esplendidos gdynia, esplendidos menu, kuchnia hiszpańska, kuchnia hiszpańska gdynia