SOL Y SOMBRA TAPAS BAR / WARSZAWA

Sol y Sombra jest niewielkim pubem zlokalizowanym w centrum Warszawy. Mieści się na tyłach jednego z wielu w tym miejscu biurowców, zatem łatwo go przeoczyć. 
 
Centralnym miejscem lokalu jest ogromny bar połączony z częściowo otwartą kuchnią.  Dużo ciemnego drewna na ścianach, ciemne gresowe kafle na podłodze oraz przytłumione światło powodują, że w lokalu jest dosyć ciemno. Na każdej ze ścian mnóstwo obrazków. Podczas mojej wizyty grana była na żywo hiszpańska muzyka. Uwagę przyciągał regał na wino zrobiony z przeciętej w połowie beczki.
 
 
Karta dań ma postać ładnie wydanej książeczki. W menu znajdziemy taps (11-34 zł) pod postacią, m.in.: marynowanych oliwek lub rybek, owoców morza (kalmary, krewetki, grillowana ośmiornica) czy carpaccio. Propozycja zup (12-20 zł) to, m.in.: zupa z soczewicy oraz flaki po madrycku. Spośród dań głównych (35-49 zł) możemy wybrać, m.in.: kalmary z grilla, stek z tuńczyka czy polędwicę wołową. W menu znajdziemy również dwa typowe hiszpańskie dania: paela dla dwóch osób oraz fideua dla dwóch osób (64-68 zł). Obsługa jest szybka i sprawna. Bardzo duży plus dla kelnerki za to, że pomimo tego iż lokal był pełny, wygospodarowała dla mnie miejsce, żebym mógł spokojnie zjeść kolację. Dania są przygotowywane na bieżąco, zatem na niektóre z nich trzeba czekać nawet do 45 minut. Na pierwsze z zamówionych dań czekałem 15 minut.
 
Zamówione dania, to: małże w sosie brava oraz stek z tuńczyka.

W oczekiwaniu na przygotowanie dań otrzymałem czekadełko pod postacią doskonałych w smaku hiszpańskich zielonych oliwek. Mocne w smaku, z fantastyczną goryczką, przepyszne.

Przystawka pod postacią mejillones en salsa brava była zjawiskowo smaczna.  Średniej wielkości miseczka wypełniona była przygotowanymi a dente małżami podanymi bez skorupek, które były zanurzone w doskonałym w smaku i gęstym hiszpańskim sosie brava. Małże były bardzo delikatne i miękkie o intensywnym morskim zapachu. Sos pomidorowy był lekko pikantny. Do dania podano świeżą i chrupiącą bagietkę. 

Danie główne to filete de atún a la plancha, czyli stek z tuńczyka podany z warzywami grillowanymi (cukinia, pomidor) z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i prażonymi orzeszkami pinii. Całość była wyśmienita w smaku, chociaż trochę przeszkadzał mi nadmiar soli krystalicznej, którą została posypana ryba po usmażeniu. Samo mięso było cudownie różowe, soczyste, kruche i delikatne.

Sol y Sombra to pierwszy lokal serwujący dania kuchni hiszpańskiej, z którego nie wyszedłem rozczarowany. Doskonała obsługa oraz wyśmienita kuchnia spowodowały, że był to wyjątkowo udany wieczór.
 
Koszt posiłku dla jedenej osoby (przystawka+danie główne+napój): 69 zł
Adres lokalu: Warszawa, Grzybowska 2a, tel.: 22 404 70 11
Data publikacji: czerwiec 2017

 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tapas bar w warszawie, sol y sombra, warszawa, kuchnia hiszpańska, kuchnia hiszpanska, mazowieckie, mule, owoce morza, paella,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem