DA MARIO PIZZA E FRITTI / GDAŃSK

Pizzerię Da Mario znajdującą się na gdańskim osiedlu Królewskie Wzgórze odkryłem zupełnie przez przypadek. Niewielki lokal znajdujący się wśród osiedlowych blokowisk nie jest widoczny z ulicy. Moją uwagę przykuło znajome logo, które kojarzę z lokalu w Gdyni, zamkniętego kilka lat temu. Tamtym lokalem byłem bardzo zachwycony. Postanowiłem zatem spróbować, czy to tylko zbieżność nazw czy też jest to lokal, który pamiętam sprzed lat.
 
 
Lokal serwuje klasyczną pizzę włoską, na cienkim cieście. Wybrałem tę z grupy pizze speciali. Na cienkim i wyjątkowo smacznym cieście pojawiły się oryginalne włoski składniki, czyli włoska kiełbasa Soppressata di Calabria DOP, śmietana, mozzarella fior di latte, krem truflowy, ricotta i bazylia.
 
Połączenie składników było perfekcyjne. Pasta z czarnych trufli o intensywnym, lekko cierpkim smaku została z jednej strony wzmocniona smakiem pikantnej włoskiej wędliny, a z drugiej przełamana słodkawym smakiem ricoty. Zdecydowanie była to moja ulubiona kombinacja smakowa. Polecam zdecydowanie.
 
Koszt posiłku: 29 zł
Adres lokalu: Królewskie Wzgórze 1, Gdańsk, tel.: 723 723 199
Data publikacji: maj 2021
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

CIEKAWOSTKA:

Soppressata di Calabria CHNP jest typowo włoską, certyfikowaną wędliną wytwarzaną z wieprzowiny pozyskiwanej z tradycyjnych ras dużych, takich jak Calabrese, Large White oraz Italian Landrace. Ważne jest to, że świnie muszą być hodowane we włoskim regionie Kalabria. Do produkcji wędliny używa się łopatki, uda i polędwicy oraz słoniny. Mięso jest rozdrabniane i mieszane z solą, czarnym pieprzem i innymi składnikami, takimi jak wino i naturalne aromaty. Do mięsa dodaje się pikantną paprykę lub pikantny krem ​​​​pieprzowy, jesli chce się otrzymać wędlinę pikantną, słodką czerwoną paprykę lub słodki krem ​​z papryki w celu uzyskania wędliny bardziej słdkawej. Można też nie dodawać rych składników, żeby uzyskać odmianę wędliny tzw. białą, o bardziej naturalnym smaku. Wędlina powinna leżakować minimum 45 dni w naturalnych warunkach.

 

Początki produkcji wędlin w Kalabrii sięgają prawdopodobnie czasów greckiej kolonizacji wybrzeży jońskich. Pierwsze pewne dokumenty dotyczące przetwórstwa wieprzowiny znajdują się w tekście z 1691 r. "Della Calabria Illustrata".

Soppressata di Calabria PDO jest przechowywana w chłodnym i suchym miejscu, podwieszona do sufitu, gdzie może być przechowywana przez około 12 miesięcy. Alternatywnie może być konserwowany w oleju lub tłuszczu w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach lub pakowany próżniowo. Soppressata di Calabria ChNP to przystawka do lokalnego pieczywa. Może być doskonałym składnikiem do przyprawiania pierwszego i drugiego dania. Ze względu na intensywny i apetyczny smak, doskonale komponuje się z lokalnymi czerwonymi winami.

Źródło: https://www.qualigeo.eu/prodotto-qualigeo/soppressata-di-calabria-dop/

 da mario pizza e fritti, pizza włoska gdańsk, oryginalna pizza włoska gdańsk, da mario gdańsk, da mario menu, da mario pizza włoska, da mario włoch, da mario opinie, da mario menu

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem