CIEKAWOSTKA:
Soppressata di Calabria CHNP jest typowo włoską, certyfikowaną wędliną wytwarzaną z wieprzowiny pozyskiwanej z tradycyjnych ras dużych, takich jak Calabrese, Large White oraz Italian Landrace. Ważne jest to, że świnie muszą być hodowane we włoskim regionie Kalabria. Do produkcji wędliny używa się łopatki, uda i polędwicy oraz słoniny. Mięso jest rozdrabniane i mieszane z solą, czarnym pieprzem i innymi składnikami, takimi jak wino i naturalne aromaty. Do mięsa dodaje się pikantną paprykę lub pikantny krem pieprzowy, jesli chce się otrzymać wędlinę pikantną, słodką czerwoną paprykę lub słodki krem z papryki w celu uzyskania wędliny bardziej słdkawej. Można też nie dodawać rych składników, żeby uzyskać odmianę wędliny tzw. białą, o bardziej naturalnym smaku. Wędlina powinna leżakować minimum 45 dni w naturalnych warunkach.
Początki produkcji wędlin w Kalabrii sięgają prawdopodobnie czasów greckiej kolonizacji wybrzeży jońskich. Pierwsze pewne dokumenty dotyczące przetwórstwa wieprzowiny znajdują się w tekście z 1691 r. "Della Calabria Illustrata".
Soppressata di Calabria PDO jest przechowywana w chłodnym i suchym miejscu, podwieszona do sufitu, gdzie może być przechowywana przez około 12 miesięcy. Alternatywnie może być konserwowany w oleju lub tłuszczu w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach lub pakowany próżniowo. Soppressata di Calabria ChNP to przystawka do lokalnego pieczywa. Może być doskonałym składnikiem do przyprawiania pierwszego i drugiego dania. Ze względu na intensywny i apetyczny smak, doskonale komponuje się z lokalnymi czerwonymi winami.
Źródło: https://www.qualigeo.eu/prodotto-qualigeo/soppressata-di-calabria-dop/
da mario pizza e fritti, pizza włoska gdańsk, oryginalna pizza włoska gdańsk, da mario gdańsk, da mario menu, da mario pizza włoska, da mario włoch, da mario opinie, da mario menu