Sielawka znajdująca się w kaszubskiej wsi Borowo, to lokal który przeszedł kuchenne rewolucje w 2015 roku. Lokal był czysty i zadbany. Brak gości i grobowa cisza w lokalu powodowały, że było dosyć smętnie. Mogłaby grać jakaś muzyka w tle. Mocny zapach środków do prania, który wydobywał się z obrusów mieszał się z zapachem jedzenia i najzwyczajniej przeszkadzał.
Karta dań była bardzo estetycznie przygotowana i czytelna. W menu znajdują się głównie dania z ryb (łosoś, pstrąg, sola, okoń, dorsz, lin, sandacz i halibut). Można również zamówić dania mięsne, przygotowane na bazie piersi z kurczaka i schabu wieprzowego oraz pierogi. Dodatki do dań są płatne według cennika w karcie.
Zamówione dania, to szyjki rakowe jako przystawka, zupa rybna oraz filet z sandacza w sosie borowikowym.
W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymałem czekadełko pod postacią kromki świeżego chleba podanego z lekko słodkawą pastą rybną. Pasta przypominała w smaku paprykarza. Słodkość pasty została przełamana ogórkiem kiszonym.
Przystawka i zupa zostały podane razem. Na szczęście zupa była za gorąca i nie nadawała się od razu do jedzenia, zatem spokojnie mogła poczekać na stole do ostygnięcia.
Szyjki rakowe zostały podane w sosie włoskim. Szyjki były przygotowane al dente, a sos przepyszny. Sos był bardzo gęsty, kremowy, intensywny w smaku i doskonale podkreślał smak dania. Pietruszka przełamywała ciężki sos i nadawała mu lekkości i świeżości.
Zabielana zupa rybna była bardzo mocno rozwodniona i nijaka w smaku. Zdecydowanie w wywarze zabrakło smaku ryby. Dominował natomiast smak warzyw. W zupie znajdowała się mikroskopijna ilość kawałków rozgotowanego łososia. Danie wróciło do kuchni, ponieważ nie nadawało się do jedzenia.
Danie główne składało się z fileta sandacza zalanego sosem zrobionym na bazie kwaskowej śmietany i borowików oraz cząstkami opiekanych ziemniaków. Intensywnie grzybowy sos miał fenomenalny smak. Zalanie jednak ryby dużą ilością sosu spowodowało, że smak ryby praktycznie był niewyczuwalny. Dodatkowo mięso ryby było przeciągnięte i suche. Ziemniaki były ugotowane dużo wcześniej przed podaniem i przetrzymane w wodzie. Miały zatęchły smak i nie nadawały się do jedzenia.
Z całego dania obroniła się jedynie przystawka pod postacią szyjek rakowych oraz fenomenalny w smaku sos śmietanowy z borowikami. To trochę za mało, żeby chcieć wrócić do tej restauracji po raz kolejny.
Koszt posiłku: 84 zł
Adres lokalu: Gdańska 36, Borowo, tel.: 792 738 209
Data publikacji: czerwiec 2021
sielawka borowo, sielawka magda gessler, sielawka kuchenne rewolucje, kuchenne rewolucje pomorskie, magda gessler pomorskie, kuchenne rewolucje gdańsk, magda gessler gdańsk, sielawka menu, sielawka dania z ryb, łosoś, pstrąg, sola, okoń, dorsz, lin, sandacz i halibut, yelp sielawka, tripadvisor sielawka, zomato sielawka