
Zjedzenie świeżej ryby w górach, podobnie jak nad morzem, wcale nie jest takie oczywiste. W poszukiwaniu pstrąga, ryby regionu górskiego, trafiliśmy do Smażalni Ryb zlokalizowanej w miejscowości Miłków na trasie z Karpacza do Kowar.
Wielka samotna drewniana chata zlokalizowana z jednej strony przy drodze, a z drugiej przy sporym stawie oraz spora ilość samochodów na parkingu sugerowała, że tu się da dobrze zjeść. Lokal jest bardzo jasny i przestronny. Kominek zlokalizowany niedaleko wejścia, drewniany bar przy wejściu oraz kraciaste czerwone bieżniki na stołach nadają ciepłego, domowego klimatu. Z okien rozciąga się przepiękny widok na staw i las. Menu pod postacią tablicy wywieszonej nad kominkiem przy barze jest skoncentrowane na rybach (świeży pstrąg, świeży karp, sandacz, halibut, dorsz). Ceny są podawane za 100 g ryby. Dodatki stanowią osobną pozycję w karcie dań. Dania zamawia się przy barze, przynoszone są natomiast do stolika przez obsługę. Czas oczekiwania na pierwsze z zamówionych dań poniżej 10 min.
Zamówione dania, to: śledź w sosie śmietanowym jako przystawka, zupa rybna oraz pstrąg i halibut z dodatkami jako danie główne.
Ryby były obłędne w smaku. Usmażona na złocisty kolor chrupiąca skórka pstrąga skrywała bardzo soczyste i delikatne mięso ryby, które rozpływało się w ustach. Podane z masłem czosnkowym smakowało doskonale. Filet z halibuta był również soczysty i wyjątkowo smaczny. Obie ryby zostały doprawione bardzo delikatnie: na tyle, żeby podkreślić smak ryby a nie go zabić. Podane z rybami frytki oraz ćwiartki ziemniaka były chrupiące i smaczne. Surówka z kiszonej kapusty nie była przekwaszona. Doskonale podkreślała i wzmacniała smak ryb.
Zamówione dania, to: śledź w sosie śmietanowym jako przystawka, zupa rybna oraz pstrąg i halibut z dodatkami jako danie główne.




Przystawka pod postacią kawałków śledzia została podana ze śmietanowym sosem cytrynowym. Ryba była bardzo mięsista i wyjątkowo smaczna. Lekko pikantna i słodka zupa rybna była delikatnie tylko zagęszczona. Miała w sobie bardzo dużo kawałków smacznej ryby i ugotowanych al dente warzyw. Wyjątkowo smaczna.


Ryby były obłędne w smaku. Usmażona na złocisty kolor chrupiąca skórka pstrąga skrywała bardzo soczyste i delikatne mięso ryby, które rozpływało się w ustach. Podane z masłem czosnkowym smakowało doskonale. Filet z halibuta był również soczysty i wyjątkowo smaczny. Obie ryby zostały doprawione bardzo delikatnie: na tyle, żeby podkreślić smak ryby a nie go zabić. Podane z rybami frytki oraz ćwiartki ziemniaka były chrupiące i smaczne. Surówka z kiszonej kapusty nie była przekwaszona. Doskonale podkreślała i wzmacniała smak ryb.



Wizyta w Smażalni Ryb była bardzo udana. Doskonałe w smaku dania na tyle się broniły, że nie przeszkadzało w ogóle to, że były podane na papierowych tackach z plastikowymi sztućcami. To była prawdziwa rybna uczta. Polecamy zdecydowanie!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napój): 103 zł
Adres lokalu: Milków, Ściegny 84c, tel.: 75 643 90 39
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napój): 103 zł
Adres lokalu: Milków, Ściegny 84c, tel.: 75 643 90 39
Data publikacji: kwiecień 2017
dolnośląskie, Karpacz, kuchnia polska, kuchnia regionalna, Milków, Ocena restauracji, regionalna, Restauracja, ryby, świeże ryby, swieze ryby, świeża ryba, swieza ryba, świeża ryba w karpaczu, smażalnia ryb w karpaczu, smażalnia ryb w milkowie