PRAWDA / ŻYWIEC

Restauracja Prawda mieści się niedaleko żywieckiego Rynku. Na tyle daleko, że łatwo pominąć ten lokal, jednak na tyle blisko, żeby chcieć skręcić w jedną z bocznych uliczek i przejść kilkaset metrów. 
 
Restauracja składa się z dwóch sal. Jedna z nich wygląda jak typowe pubowe miejsce, gdzie mozna zjeść fasfooda i napić się piwa. Druga z sal jest bardziej elegancka, ale przy tym bardzo przytulna. Masywne drewniane ławy zachęcają do tego, żeby w nich zająć miejsce. Poduszki na ławch i kolorowe bieżniki nadają wnętrzu domowego klimatu.
 
 
 
Menu ma nowoczesną postać zadrukowanej kartki A3. Pomimo tego, że na karcie, na pierwszy rzut oka, dużo się dzieje poprzez zastosowanie stylizowanej czcionki i licznych elementów graficznych, to układ karty dań jest bardzo czytelny, a sama karta estetyczna. W karcie znajdziemy m.in. burgery w zestawach (23-26 zł); klasyczne przystawki czyli tatara wołowego i sledzika, ale też niespotykany w restauracjach pieczony szpik wołowy (18-28 zł); zupy  (8 zł) oraz makarony (28 zł). Propozycja dań głównych (21-38 zł), to m.in. żebro z wieprza, sznycel, stek wołowy oraz kaczka.
 

 
Obsługa jest bardzo uprzejma i pomocna. Kelnerki z chęcią doradziły w wyborze dań i potrafiły zaproponować coś od siebie. Na pierwsze z zamówionych dań czekalismy około 15 minut. Lokal nie oferuje żadnego czekadełka.
 
Zamówione przez nas dania, to: pieczony szpik wołowy i burger szefa.
 
Bardzo byliśmy ciekawi zamówionej przystawki. Prawdę mówiąc pieczony szpik w restauracji jedlismy raz, w paryskim Bristolu, gdzie szef kuchni uhonorowanej gwiazdką Michelin, Loïc Dantec, podał pieczony szpik jako dodatek do steka. Tu mieliśmy otrzymać szpik jako samodzielne danie. Nie ukrywam, że byliśmy zachwyceni podaną przystawką. Masywna kość została przecięta na pół, co pozwalało bez problemu dostać się do zawartości. W charakterze dodatku podano upieczony konfitowany czosnek oraz sałatkę z kiszonego ogórka i cebuli. Słodycz pieczonego czosnku, ostrość cebuli i kwaśność ogórka tworzyły łacznie ze szpikiem fenomenalną kompozycję smakową.  
 

 
Burger został podany w zestawie z frytkami oraz sosem majonezowym. Mięso było obłednie smaczne oraz soczyste. Sporej wielkości kotlet został zamkniety w bardzo smacznej, dobrze wypieczonej i chrupiącej bułce. W charakterze dodatków do mięsa podano plasterek smacznego bekonu, pikle, cebulę oraz pomidora. Stekowe, grubo krojone frytki były chrupiące i smaczne. Do frytek podano fenomenalny sos zrobiony na bazie majonezu i carry. 
 

 
Wizyta w lokalu była bardzo udana. Doskonała obsługa oraz obłednie smaczne i estetycznie podane jedzenie sprawiaja, że chce sie tu wracać. Polecamy zdecydowanie!
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+burger+napoje): 108 zł
Adres lokalu: Komonieckiego 8, Żywiec tel.: 664 310 300
Data publikacji: lipiec 2020
 

 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

prawda, restauracja prawda, żywiec, zywiec, śląskie, slaskie, doskoanłe burgery w żywcu, najlepsze burgery w żywcu,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem