KARCZMA SIDŁO - ŚLEDZIK / ŻUKOWO

Śle!dzik, to nowa nazwa restauracji Karczma Sidło zlokalizowanej w centrum miejscowości Żukowo, która została zrewolucjonizowana przez Magdę Gessler w lutym 2016 r. W sporej wielkości piętrowym, drewnianym budynku znajduje się przytulnie urządzona restauracja. Na pierwszy rzut oka może onieśmielać, ponieważ sprawia wrażenie ekskluzywnej: białe obrusy na stołach z przygotowanymi na gości sztućcami oraz wysokie krzesła w jasnych pokrowcach. Bardziej taki wystrój pasuje do restauracji w dworku niż w przydrożnej karczmie.
 
Pomimo tego, że od rewolucji minął ponad miesiąc trudno doszukać się na stronie lokalu wzmianki o przebytej niedawno metamorfozie. Nie ma też słowa o nowym menu, w którym oprócz dań polecanych przez Magdę Gessler pojawiły się też dania z dziczyzny. Jedyny ślad po Kuchennych Rewolucjach znajdziemy w karcie, gdzie jest menu polecane przez Magdę Gessler.

Obsługa jest w miarę sprawna, jednak dosyć sztywna. Zamówienie zostało przyjęte w miarę szybko, na dania trzeba było poczekać jednak dłuższą chwilę (ok. 25 minut). Menadżer lokalu nie pomyślał o tym, żeby serwować gościom czekadełko. Dania zostały podane w sporym odstępie czasu, w efekcie czego jedna osoba kończyła jeść swoje danie a druga dopiero je otrzymała. Na rachunek nie mogliśmy się doczekać, więc po kilkunastominutowym oczekiwaniu uregulowaliśmy rachunek przy barze,

Zamówione dania, to: galaretka z łososia podana z pieczywem i śledź w czterech odsłonach jako przystawki oraz zraz z jelenia i dzik.


Przystawki poprawne, ale nic ponadto. Łosoś w galarecie o bardzo wyraźnym, rybnym smaku. Śledź w czterech odsłonach: podany w zalewie z gorczycy, klasyczny w śmietanie, w specyficznej zalewie octowej z czerwoną cebulą i w sosie pomidorowym w stylu ryby po grecku. Smak poprawny, ale nie porywający. Najmniej udaną wersją była ta z czerwoną cebulą: bardzo dziwny i specyficzny , a przy tym bliżej nieokreślony posmak. Wersja z gorczycą dosyć interesująca i ciekawa, jeśli komuś pasuje połączenie smaku śledzia z musztardą. Śledź w śmietanie bardzo nudny i przewidywalny. Śledź w sosie pomidorowym bardzo smaczny, ale pewnie dlatego że generalnie lubię rybę zrobioną po grecku.
 
 
Dzik został podany w naturalnym sosie z dodatkiem grzybów leśnych. Jako dodatki zaserwowano pieczone fioletowe ziemniaki oraz przesmażone buraczki. Mięso kruche, miękkie i smaczne, jak na dzika soczyste. Sos nie miał smaku grzybowego. Ziemniaki były zbyt mocno przypieczone, a miejscami spalone. Buraki smakowały jakby były zrobione z wygotowanych - praktycznie bez smaku. Jak dla nas niejadalne. Ogólnie danie poprawne.

 
Sporej wielkości zraz miał niejednorodną strukturę: miejscami był suchy i łykowaty. Dosyć jałowy w smaku. Został podany z kopytkami i pieczarkami.  Kopytka były przesolone i rozgotowane. Grzyby, to zwykłe przesmażone pieczarki. Ponieważ kopytka były niejadalne, danie wróciło do kuchni. Po kilku minutach podano je ponownie. W tym czasie mięso i pieczarki już wystygły, jednak podano je w takiej właśnie postaci. Za drugim razem kopytka były mniej słone, jednak nadal rozgotowane. Miały szklistą strukturę. Pieczarki były lekko wysuszone. Ogólnie poczułem się trochę oszukany: w karcie podano, że zraz miał być podany z grzybami. Oczywiście pieczarka to też grzyb, jednak na tyle specyficzny, że powinno być to zaznaczone w karcie. Do dziczyzny oczekiwałbym raczej grzybów leśnych, szczególnie na Kaszubach. Danie oceniliśmy jako słabe.

Ogólnie Karczmy Sidło / Śleidzika nie polecam. Mogło być bardzo regionalnie i smacznie, a wyszło nudno i przeciętnie. Poza tym kucharz zdecydowanie nadużywa soli.

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+danie główne+napoje): 112 zł
Adres lokalu: Gdańska 70, Żukowo tel.: 668 525 541
Data publikacji: marzec 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

karczma sidło, karczma sidlo, śle!dzik, śledzik, sle!dzik, sledzik, kuchnia polska, kuchnia regionalna, kuchnia kszubska, dziczyzna, yelp, zomato, tripadvisor. magda gessler, magda gessler na kaszubach, kuchenne rewolucje, kuchenne rewolucja na kaszubach, kuchenne rewolucje w pomorskim

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem