Na jednej z głównych ulic Gdyni, przez długie lata, funkcjonowała doskonała restauracja serwująca dania kuchni francuskiej. Niedawno, w tym samym miejscu, otworzyła się pierogarnia. Ogromna i przestronna sala jest w stanie pomieścić wielu gości. Na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie eleganckiej, ponieważ wiele elementów dekoracyjnych pozostało z poprzedniej restauracji. Tym bardziej dziwi dopisek w karcie, że w tym lokalu kelnerka nie podchodzi do stolika, tylko zamówienie trzeba samodzielnie złozyć przy barze. Ogólnie jednak, w mojej ocenie, wystrój lokalu mocno kłóci się z profilem lokalu.
Karta dań jest bardzo kolorowa i estetyczna. W karcie tylko pierogi, w najróżniejszych wariacjach: gotowane, w sosie, z pieca, zapiekane, smażone itd. Ceny raczej wysokie.
Zamówione danie, to pierogi z wody z gęsiną (5 szt) i piergi ze szpinakiem i kurczakiem (5 szt) podane z okrasą.
Ciasto w obu rodzajach pierogów było cienkie, co zaliczam na plus. Ciasto było jednak przy tym jałowe w smaku i lekko rozgotowane. Mięso z gęsiny było smaczne, dobrze przyprawione, jednak lekko suche. Farsz ze szpinaku był całkowiecie rozmemłany i rozgotowany. Brak smaku i aromatu czosnku sprawił, że był jałowy w smaku. W pięciu pierogach doszukałem się dwóch niewielkich kawałeczków kurczaka. Mięso kurczaka było suche, twarde i bez smaku. Okrasa składała się ze spalonej cebuli, która była twarda i gorzka w smaku.
Podsumowując można stwierdzić, że zamówione przeze mnie pierogi były umiarkowanie smaczne. Również w przypadku tak pozornie prostego dania, jakim są pierogi, trzeba wiedzieć jak zrobić ciasto i farsz, żeby całość tworzyła smaczne danie. W tej pierogarni takiej wiedzy niestety nie posiadaja.
Koszt posiłku: 21 zł
Adres lokalu: Świętojańska 15, Gdynia tel.: 58 582 37 60
Data publikacji: październik 2020
pierogi gdynia, pierogarnia gdynia, pierogarnia pierogi pierogi, pierogi dowóz gdynia, pierogi świetojańska gdynia