Pasjami, to restauracja hotelowa znajdująca się w sopockim hotelu Rezydent. Restauracja składa się z dwóch części: klubowo - barowej, ze zwykłymi stolikami i fotelami oraz bardziej ekskluzywnej i stylowej, zamkniętej na co dzień dla gości. Część barowa ma wystrój bury i nijaki.
Karta dań ma postać sztywnej okładki z wymiennymi kartami. Jest mało czytelna, ponieważ na jednej stronie kartki papieru umieszczono zbyt wiele informacji: dwujęzyczne menu oraz rozbudowany opis dań. Restauracja hotelowa mieści się w pięciogwiazdkowym hotelu w centrum miasta, zatem dziwi fakt, że goście dostają sfatygowane i poplamione karty dań. Restauracja kusi gości sezonowym menu oraz wyrafinowaną odmianą kuchni polskiej w autorskim wydaniu. Menu jest krótkie. Znajdziemy w nim kilka przystawek (cena: 26-38 zł) pod postacią m.in.: siekanego tatara wołowego, owoców morza (krewetki, mule) oraz pierogów z gęsiną. Propozycja zup (cena: 18-22 zł), to krem z pieczonych pomidorów oraz klasyczny żurek na zakwasie. Dania główne zostały podzielone na rybne (cena: 46-48 zł), pod postacią sandacza i polędwicy z dorsza oraz mięsne (cena: 36-98 zł), gdzie znajdziemy polędwicę wołową, nogę z kaczki, mostek wołowy, polik wieprzowy i pierś z kurczaka.
Obsługa jest poprawna. Kelnerka szybko podała nam karty i równie szybko przyjęła zamówienie. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 20 minut. W oczekiwaniu na dania nie otrzymaliśmy jednak żadnego czekadełka.
Korzystaliśmy z oferty gropuponowej, zatem menu było ustalone z góry. W zamówieniu pojawiły się gnocchi truflowe jako przystawka, krem z pieczonych pomidorów i czerwonej soczewicy z czosnkiem i oliwą ziołową, polędwica z dorsza i poliki wieprzowe jako danie główne oraz fondant czekoladowy z coulis malinowym i lodami waniliowymi.
Gnocchi okazały się najsmaczniejszym daniem proponowanego zestawu. Pięć średniej wielkości klusek było ugotowanych al dente. Smaczne ciasto o sprężystej konsystencji wypełnionych było kozi serem. Smaku dopełniała oliwa truflowa oraz sklarowane masło. Bardzo ciekawe połączenie smaków.
Krem z pieczonym pomidorów połączonych z soczewicą miał bardzo aksamitną i kremową konsystencję. Pieczone pomidory nadały zupie intensywności i aromatu. Smak zupy został przełamany ostrością grubo zmielonego pieprzu. W naszym odczuciu jednak pieprzu było za dużo, a zupa była za ostra.
Poliki wołowe były miękkie i kruche. Dobrze doprawione mięso miało delikatny, ale intensywny smak. Podane zostały z kapustą kiszoną ugotowaną z dużą ilością grzybów oraz pieczonymi ziemniakami. Całość smakowała doskonale. Zgodnie z menu mięso miało zostać podane z sosem pieprzowym, kucharz jednak najwyraźniej o nim zapomniał. Nie wpłynęło to jednak negatywnie na smak dania.
Danie rybne, to kawałek polędwicy z dorsza podanej ze szparagami, kwaśną śmietaną oraz polentą. Danie było bardzo słabe, zarówno jeśli chodzi o połączenie smaków, jak i wykonanie. Dorsz został wysuszony na wiór. Mięso był twarde i miało konsystencję gumy. Szparagi nie były al dente. Polenta smakiem nie komponowała się ani ze szparagami, ani z rybą. Danie ze względu na niską jakość ryby wróciło do kuchni. Ponownie podany kawałek ryby był soczysty i smaczny.
Deser, to doskonały w smaku fondant czekoladowy podany z gałką loda o słonym smaku na żelu wiśniowym. Tu również nastąpiła zmiana w stosunku do menu, ponieważ zamiast wiśni miał być lekki sos malinowy (coulis). Gałka loda została podana na ciastku zamiast obok niego, co spowodowało, że ciastko zostało podane w postaci pękniętej.
Wizyta w lokalu była średnio udana. Dania zostały przygotowane w sposób mniej lub bardziej poprawny. Jak na kuchnię autorską zabrakło jednak w smaku dań efektu wow. Podanie poplamionej karty, wysuszonego na wiór dorsza czy pękniętego fondanta uważam za niewybaczalne. Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca. Nie bez znaczenia jest także fakt, że ceny są wysokie a porcje raczej małe.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 195 zł
Adres lokalu: Sopot, Niepodległości 813/815, tel.: 58 555 59 04
RESTAURACJA, restauracja hotelowa, pasjami, restauracja autorska, sopot, pomorskie, smakosze, smakosze.info, kuchnia polska, kuchnia europejska