Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Niezwykle różnorodna - zarówno pod wzgledem smaku, jak i kolorystyki. Bogata, zdrowa i smaczna, a przede wszystkim posiadająca specyficzny aromat pochodzący od wielości użytych ziół i przypraw.
Główne składniki kuchni libańskiej to: warzywa (najczęściej gotowane na parze), jagnięcina, jogurt oraz zioła. Większość dań obficie przyprawia się czosnkiem i oliwą. Bardzo popularne są warzywa marynowane, np. biała rzodkiew. Pociętą w paski marynuje się z czerwoną kapustą i papryczką chili, przez co nabiera różowej barwy i lekko ostrego smaku. Do wielu potraw dodaje się świeżej mięty i bazylii, a także kiszonych cytryn, które nadają im niepowtarzalny smak. Rogaliki nadziewane masłem i baraniną to jeden z największych przysmaków tej kuchni.
Lokal Le Cedre 61 jest bardzo przestronny. W lokalu znajdują się liczne zakamarki, które dają dużą intymność. Inspirowane arabskim stylem wnętrze o orientalnym charakterze jest tworzone przez kolorowe malowidła, wzorzyste tkaniny i zdjęcia z Libanu umieszczone na ścianach, kolorowe dywany, fajki wodne, orientalne meble, lampy i żyrandole, które podkreślają egzotyczną atmosferę tego miejsca oraz arabskie bibeloty. Blaty stołów wykonanych z ciemnego drewna zdobią różnorodne, malownicze mozaiki. Mieszanka kolorów (czerwień, fiolet, granat i brąz) oraz dekoracje nadają wnętrzu bardzo ciepły i przytulny klimat. Dodatkowo jest on podkreślony arabską muzyką, która rozbrzmiewa z głośników. Po wejściu do lokalu pierwsze, co uderza , to kolorowe wnętrze, a zaraz po tym smakowity zapach potraw.
Główne składniki kuchni libańskiej to: warzywa (najczęściej gotowane na parze), jagnięcina, jogurt oraz zioła. Większość dań obficie przyprawia się czosnkiem i oliwą. Bardzo popularne są warzywa marynowane, np. biała rzodkiew. Pociętą w paski marynuje się z czerwoną kapustą i papryczką chili, przez co nabiera różowej barwy i lekko ostrego smaku. Do wielu potraw dodaje się świeżej mięty i bazylii, a także kiszonych cytryn, które nadają im niepowtarzalny smak. Rogaliki nadziewane masłem i baraniną to jeden z największych przysmaków tej kuchni.
Lokal Le Cedre 61 jest bardzo przestronny. W lokalu znajdują się liczne zakamarki, które dają dużą intymność. Inspirowane arabskim stylem wnętrze o orientalnym charakterze jest tworzone przez kolorowe malowidła, wzorzyste tkaniny i zdjęcia z Libanu umieszczone na ścianach, kolorowe dywany, fajki wodne, orientalne meble, lampy i żyrandole, które podkreślają egzotyczną atmosferę tego miejsca oraz arabskie bibeloty. Blaty stołów wykonanych z ciemnego drewna zdobią różnorodne, malownicze mozaiki. Mieszanka kolorów (czerwień, fiolet, granat i brąz) oraz dekoracje nadają wnętrzu bardzo ciepły i przytulny klimat. Dodatkowo jest on podkreślony arabską muzyką, która rozbrzmiewa z głośników. Po wejściu do lokalu pierwsze, co uderza , to kolorowe wnętrze, a zaraz po tym smakowity zapach potraw.
W karcie znajdziemy wiele dań inspirowanych kuchnią regionu. Jest mocno rozbudowana, więc nie powinno być problemu z wybraniem czegoś dla siebie. Ceny umiarkowane biorąc pod uwagę fakt, że lokal znajduje się w Warszawie przy jednej z głównych ulic. Obsługa jest wyjątkowo uprzejma i pomocna. Kelnerzy dyskretnie dbają o zadowolenie gości.
Zamówione dania, to: arayes (mięso mielone z dodatkiem jagnięciny w chlebie libańskim z rusztu) oraz mashawy (grillowany szaszłyk drobiowy, wołowy i z mięsa jagnięcego).
Przystawka pod postacią arayes to tak naprawdę nic innego, jak kanapka na ciepło zrobiona z chleba pita nadziewanego mielonym mięsem z jagnięciny, pomidorem, cebulą i przyprawami. Cienki i doskonale chrupiący placek został wypełniony bardzo soczystym, aromatycznym i smacznym mięsem. Podany z pomidorem i plasterkami świeżego ogórka smakował doskonale. Zabrakło mi jedynie sosu, do przełamania smaku pity z mięsem.
Danie głowne, czyli mashawy, to trzy rodzaje grillowanych mięs podanych w formie szaszłyków: drobiu, wołowiny i mielonego mięsa jagnięcego, Każde z tych mięs było soczyste, kruche i delikatne. Intensywne w smaku i aromatyczne od przypraw. Podane z ryżem ugotowanym al dente, dwiema pastami (łagodna czosnkowa i ostrzejsza pomidorowa) oraz mini pitą z pastą pomidorową. Danie lekkie, a przy tym bardzo sycące.
Kuchnia Libanu jest prosta w formie, a jednocześnie bardzo aromatyczna od ziół i i intensywna w smaku. Le Cedre 61 takie właśnie dania serwuje. Proste, a zarazem bardzo smaczne. Polecam zdecydowanie.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka + danie główne + sok): 138 zł
Adres lokalu: Solidarności 61, Warszawa tel.: 22 670 11 66
Data publikacji: styczeń 2016
le cedre warszawa, le cedre warszawa opinie, opinie le cedre, warszawa, mazowieckie, kuchnia libańska, kuchnia libańska w warszawie, arayes, mashawy, le cedre zomato, le cedre yelp, le cedre tripadvisor