
Kuchnia turecka jest z jednej strony bardzo różnorodna, a z drugiej bardzo prosta. Swoją różnorodnośc zawdzięcza temu, że Turcja znajduje się na styku trzech różnych kultur wywodzących się z Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Kuchnie turecką cechuje swoboda w łaczeniu składników i smaków. Turcja jest uznanym producentem i eksporterem oliwy. Nie bez wpływu jest to na lokalną kuchnię: oliwę dodaje się do wszystkich dań, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Uprawia się tu aż 86 odmian oliwek.

Turcja jest czwartym co do wielkości producentem na świecie bakłażana. Bakłażan stanowi również główny składnik rozmaitych dań w kuchni tureckiej: sałatek, gulaszów, kebabów. Kebab, to w kuchni tureckiej mięso przyrządzone na różne sposoby. Do przyrzadzania kebaba uzywa się baraniny, jagnięciny i wołowiny.
Z powstaniem kebaba związana jest leganda. Głosi ona, że ruszt do kebabów wymyślił kucharz Iskander z miasta Bursa. Wędrowni wojownicy mieli w zwyczaju piec mięso nad ogniem na swoich mieczach. Według legendy kucharz miał zbudować pionowy ruszt, wypełnić go gorącym węglem, a w środek wbić miecz z nadzianym mięsem barana. Spływający tłuszcz sprawiał, że mięso było odpowiednio nasączone i nie przypalało się.







Turcja ma również swoja odmianę pizzy. Etlie pide jest zupełnie inna od tej, którą znamy z kuchni europejskiej czy amerykańskiej. Wypełniona jest farszem zrobionym na bazie pomidorów i mięsa, twarogiem lub warzywami.

Kolejnym daniem charakterystycznym dla kuchni tureckiej jest gözleme, czyli chrupiący placek zrobiony na bazie wody i maki, wypiekany na gorącej blasze, faszerowany szpinakiem oraz fetą. Do zrobienia farszu uzywa się specjalnej odmiany kurdyjskiego sera " börek peynir", który opócz tego, że ma bardzo subtelny smak, to również doskonale się kruszy i rozpuszcza wewnątrz gözleme. Danie zostało wymyślone w Anatolii, ale szybko podbiło całą Turcję.

Turcy mają również swój sposób parzenia i podwania popularnych napojów, czyli herbaty i kawy. Turecka herbata jest spozywana jako bardzo gorący i mocno słodki napój podawany w małych szklankach w kształcie tulipanów. Kawę, zwaną kahve, parzy się w specjalnych tygielkach, gotując mielone ziarna razem z cukrem. Gdy kawa nabiera odpowiedniej mocy, przelewa się ją do malutkich charakterystycznych filiżanek bez uszka. Kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta.


turcja, Kebab, ekmek, meze, börek, dolma, köfte, pilav