OYCOWA ZAGRODA / WIELKIE GOWINO

Gościniec Oycowa Zagroda mieszcząca się w Gowinie koło Wejherowa to dwie wielkie sale znajdujące się w piętrowym domu. Mieszcząca się na parterze jest bardzo swojska i klimatyczna. Ogromny kominek ozdobiony drewnianymi rzeźbami i drewniane ławy i krzesła nadają temu miejscu klimat. Górna sala jest bardziej klasyczna i elegancka.
 
 
W karcie dania kuchni polskiej inspirowane regionem, Znajdziemy w niej sporo dań z pstrąga pochodzącego z własnej hodowli (z mozzarelą, zapiekany ze szparagami czy z grzybami leśnymi), dziczyznę w kilku wersjach (polędwica z jelenia, schab z dzika), dania z drobiu i wieprzowiny (m.in. golonka i stek), zupy (czernina, borowikowa, żur polski, rybna) oraz raki i owoce morza. Ceny umiarkowane.

Zamówione dania, to: szyjki rakowe smażone na maśle koperkowym, zupa borowikowa i rybna, roladki z pstrąga nadziewane szparagami oraz schab chłopski grillowany z boczkiem.

Przystawka pod postacią szyjek rakowych usmażonych na maśle koperkowym była wybitna w smaku. Delikatne szyjki podane z dużą ilością masła z dodatkiem soku z cytryny tworzyły fantastyczną kombinację smakową. Do tego podano kilka kawałków bagietki z masłem czosnkowym.


Dwie zupy: klasyka w najlepszym wydaniu. Zupa rybna o lekko kwaskowym i bardzo intensywnym rybnym smaku podana z pulpecikami zrobionymi z ich mięsa. Zupa grzybowa aksamitna w smaku i aromatyczna od dużej ilości ćwiartek grzybów znajdujących się w wywarze podana została z kluseczkami domowej roboty.


Dania główne były najmniej udanym elementem obiadu. Mięsa były bez zarzutu: dwa wielkie kawałki pstrąga zawinięte w roladkę zostały zapieczone z ogórkiem i szparagami dając w efekcie bardzo ciekawe w smaku danie. Mięso ryby było delikatne, soczyste i smaczne. Również schab był doskonały: mięso bardzo soczyste, kruche i dobrze doprawione. Kucharz "wyłożył" się niestety na dodatkach. Ziemniaki puree podane do pstrąga były w smaku stare i zleżałe. Warzywa gotowane były kompletnie rozgotowane. Szparagi... porażka na całej linii. W przypadku kapusty zasmażanej z boczkiem podanej do schabu: była ona zbyt mocno przekwaszona.


Dania kuchni Oycowej Zagrody mogłyby być doskonałe. Wystarczyłoby tylko, żeby kucharz wykazał trochę więcej dbałości i staranności w przygotowywaniu dodatków. Perfekcyjne danie to nie tylko fantastyczne w smaku zupy czy mięsa, ale również jędrne i chrupiące szparagi czy gotowane warzywa. No i żeby na Kaszubach podawać zleżałe ziemniaki..?

Pomimo tej wpadki polecamy.

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napoje): 150 zł
Adres lokalu: Wejherowska 113, Wielkie Gowino tel.: 665 110 665
Data publikacji: czerwiec 2016

dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

oycowa zagroda, gowino, gowino wielkie, Kaszuby, kuchnia regionalna kaszuby, kuchnia regionalna, pomorskie

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem