Tandoori Love, świątynia indyjskiego smaku - jak o sobie piszą restauratorzy, zlokalizowana jest niedaleko sopockiego molo. Kameralny lokal, składający się z dwóch niewielkich sal oraz ocieplanej przeszklonej przybudówki jest bardzo przytulny. Mnóstwo indyjskich bibelotów tworzy bardzo ciekawy klimat. Proste drewniane stoły i krzesła dopełniają klimatu.
Karta dań jest prosta. W menu potrawy z kurczaka, baraniny, krewetek i łososia przygotowywane w wolu lub w piecu tandoor. Pomimo tego, że jest to prawie centrum Sopotu, ceny są umiarkowane. Obsługa jest bardzo sprawna. Kelnerka doskonale zna dania z karty i bez najmniejszego problemu potrafi opowiedzieć o daniach z karty oraz zaproponować odpowiednie.
Zamówione dania, to: przystawka składająca się z warzyw i sera paneer prażonych w mące z ciecierzycy, baranina w sosie oraz łosoś z sosem butter.
Przystawka pod postacią warzyw i sera była ciekawa w smaku, jednak nie porywająca. Paneer, czyli biały ser szybko dojrzewający zrobiony z mleka krowiego, podany w chrupiącej i lekkiej panierce smakował dobrze z podanymi sosami. Warzywa były mniej udane, ponieważ były zbyt miękkie.
Karta dań jest prosta. W menu potrawy z kurczaka, baraniny, krewetek i łososia przygotowywane w wolu lub w piecu tandoor. Pomimo tego, że jest to prawie centrum Sopotu, ceny są umiarkowane. Obsługa jest bardzo sprawna. Kelnerka doskonale zna dania z karty i bez najmniejszego problemu potrafi opowiedzieć o daniach z karty oraz zaproponować odpowiednie.
Zamówione dania, to: przystawka składająca się z warzyw i sera paneer prażonych w mące z ciecierzycy, baranina w sosie oraz łosoś z sosem butter.
Przystawka pod postacią warzyw i sera była ciekawa w smaku, jednak nie porywająca. Paneer, czyli biały ser szybko dojrzewający zrobiony z mleka krowiego, podany w chrupiącej i lekkiej panierce smakował dobrze z podanymi sosami. Warzywa były mniej udane, ponieważ były zbyt miękkie.
Baranina zamarynowana w jogurcie z dodatkiem czosnku, garam masali i kardamonu została podana w śmietanowym sosie masala, z dodatkiem chlebka naan i sałatki z sosem vinegrette. Mięso było miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Trochę byłem zawiedziony jej ilością: duże gliniane naczynie sugerowało, że danie jest spore. Faktycznie większą jego część stanowił sos. Chlebek naan był bardzo smaczny. Podany ciepły doskonale smakował z baraniną. Lekka sałatka dopełniła doskonałego smaku.
Soczysty łosoś w marynacie tandoori masala w sosie butter to kilka kawałków pysznej i soczystej ryby podanej w delikatnym sosie maślano - pomidorowym z kawałkami bakłażana. Łosoś był aromatyczny od ziół, jednak nie zdominowały one smaku mięsa.
Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych, ze względu na bogactwo i intensywność przypraw używanych do przygotowania dań. W przypadku Tandoori Love smaki nie były mocno intensywne. Kucharze trochę chyba spolszczyli oryginalne receptury. Pomimo tego jednak, serwowane potrawy są smaczne. Polecam!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka + danie główne + napój): 124 zł
Adres lokalu: Grunwaldzka 41, Sopot tel.: 605 694 535
Data publikacji: kwieceń 2016
tandoori love, sopot, pomorskie, kuchnia indyjska, kuchnia wschodu, baranina