Restauracja Grino zlokalizowana jest w sopockim hotelu Rezydent. Wnętrze lokalu sprawia wrażenie eleganckiego, zatem raczej nie jest to miejsce pierwszego wyboru dla osób, które spontanicznie szukają miejsca, w którym można coś zjeść. Szczególnie, że w bardzo bliskiej okolicy jest ogromna ilość innych lokali, o bardziej swobodnej atmosferze.
Karta dań jest również wydana w sposób bardzo elegancki. Dopracowana graficznie, wydana na ładnym papierze zachęca do tego, żeby zapoznać się z propozycjami szefa kuchni. Układ dań jest bardzo czytelny i przejrzysty. Menu zostało podzielone na dwie części: "Bistronomy Menu", gdzie zostały zamieszczone klasyczne dania oraz "LAVA Menu" z daniami podawanymi na rozgrzanym kamieniu. Minusem, przynajmniej dla mnie, było to, że w karcie zastosowano bardzo mała czcionkę, co utrudniało przeczytanie tekstu. Dotkliwie odczułem to próbując zapoznać się z tekstem zamieszczonym w sekcji "Lava Mecu", gdzie tekst został umieszczony na czarnym tle.
Pierwszym z zamówionych dań była zupa rybna. Gęsta, zawiesista i bardzo smaczna. Bardziej jednak była to zupa pomidorowa z dużymi kawałkami dorsza i łososia, niż klasyczna rybna. Pomidory zdecydowanie zabiły smak bulionu rybnego. Słodycz zupy został przełamany śmietaną i koperkiem. Do zupy został podany niezbyt smaczny chleb. Minus za to, że zupa została podana zdecydowanie za gorąca oraz za to, że na powierzchni pojawiała się warstwa tłuszczu.
Danie główne, to kawałek polędwicy wołowej z Pniew, podany na kamieniu lava z dodatkiem oliwy smakowej. Mięso było bardzo dobrze wysezonowane, co wpłynęło na jej kruchość, delikatność i soczystość. Podanie mięsa na gorącym kamieniu powodowało, że można było sobie wysmażyć mięso według własnego uznania. Oliwy smakowe kompletnie na pasowały do mięsa. Mięso zostało położone na pergaminie, który pod wpływem temperatury zaczął się zwęglać. Pomijając walory estetyczne spalony pergamin przywierał do mięsa. Gorycz spalenizny nie wpływała korzystnie na smak mięsa.
Dodatki trzeba osobno zamawiać. Frytki stekowe były smaczne, jednak mało chrupiące. Warzywa pieczone nie były chrupiące i dodatkowo były umiarkowanie smaczne.
Do restauracji zdecydowanie warto się wybrać na polędwicę, która była zjawiskowa. Należy tylko pamiętać, żeby od razu usunąć pergamin, którym przykryto kamień. Pozostałe dania i dodatki raczej można pominąć.
Koszt posiłku: 149 zł
Adres lokalu: Pl. Konstytucji 3 Maja 3 Sopot (Hotel Rezydent), tel.: 58 5555 846
Data publikacji: luty 2022
grino, grino sopot, grino rezydent sopot, rezydent sopot, lava stones sopot, steki lava, steki lava stones sopot, ryby sopot, grino sopot menu, grino sopot opinie