Perła Bałtyku, to niewielki rodzinny lokal znajdujący się w gdańskim Nowym Porcie. Kilka stolików w restauracji, dwa niewielkie stoliki wystawione na zewnątrz. Wystrój bardzo domowy: wiekowy kredens, mnóstwo zdjęć na ścianach, sporo bibelotów.
Karta jest bardzo krótka, wzorowana również na domowej kuchni polskiej. Ceny raczej wysokie biorąc pod uwagę lokalizację i standard lokalu.
Zamówione dania, to placek po cygańsku oraz filet z łososia podany z ziemniakami.
Pierwsze, co uderza, to koszmarnie długi czas oczekiwania na zamówione dania. Pomimo zapowiedzi, że na danie trzeba poczekać ok. 20-25 minut czekaliśmy na nie prawie godzinę. Biorąc pod uwagę fakt, że byliśmy jedynymi gośćmi, jest to spory minus dla lokalu.
Kolejna rzecz, która nas uderzyła po otrzymaniu dań to fakt, że do obu dań podano te same dodatki. Zarówno do ryby jak i do placka ziemniaczanego zaserwowano mizerię z ogórków w śmietanie, ogórka małosolnego i gotowaną marchewkę z groszkiem. No i kawałek arbuza.
Z dodatków jedynie ogórek małosolny i arbuz były smaczne. Mizeria była już lekko zleżała, a marchewka z groszkiem nie dość, że kompletnie rozgotowana, to również jałowa i bez smaku.
Na ogromnym talerzu z całą masą dodatków pojawił się wąski paseczek łososia (szerokości ok. 2 cm). Łosoś całkiem smaczny, jednak jego ilość w porównaniu do ogromu dodatków i ceny dania była żałosna.
Przeciwieństwem łososia był placek. Bardzo duży i bardzo gruby (ok. 1,5 cm). Pomijając fakt, że był przypalony, był najzwyczajniej w świecie niesmaczny i niejadalny. Ziemniaki wewnątrz placka smakowały jak rozgotowane (zaparzone). Całość miała konsystencję gumy. Na wierzchu placka umieszczono trzy niewielkie kawałeczki mięsa polanego tłuszczem ze smażenia. Mięso było miękkie i kruche, jednak zdecydowanie przesolone i przeprawione. Nie było w ogóle sosu. Danie praktycznie niejadalne.
Ogólnie nie polecam. Jedzenie jest niesmaczne, a dania relatywnie drogie.
Koszt posiłku dla dwóch osób (danie główne + napoje): 85 zł
Adres lokalu: Oliwska 65, Gdańsk tel.: 512 677 282
Data publikacji: czerwiec 2016
perła bałtyku, perla baltyku, gdańsk, gdansk, pomorskie, restauracja w nowym porcie, kuchnia polska