IMBER / ŁÓDŹ

Imber, dawna restauracja Gargoły, mieści się w bramie pierwszej w Łodzi secesyjnej kamienicy bogato zdobionej ornamentami roślinnymi, przy ul. Piotrkowskiej. Na przełomie XIX i XX wieku kamienica należała do Oszera Kohna, łódzkiego przemysłowca i fabrykanta. Oszer Kohn pochodził z rodziny chasydzkiej i nawiązaniem do żydowskich korzeni właściciela kamienicy oraz jest kuchnia serwowana w lokalu.
 
Wnętrze lokalu jest bardzo przytulne i kolorowe. Karta dań jest bardzo estetyczna i czytelna, a kolory sprawiają, że przyciąga wzrok. Zdecydowanie zachęca do tego, żeby pozostać w lokalu i zapoznać się z menu. Obsługa jest bardzo przyjaźnie nastawiona do gości i pomocna. Na pierwsze z zamówionych dań czekałem około 25 minut. Na czas oczekiwania na zamówione dania nie przewidziano w lokalu żadnego czekadełka.
 
Zamówione dania, to: tatar z jelenia i burger z szarpaną wołowiną.
 
Grubo siekane mięso z combra jelenia zostało podane z piklowaną czerwoną cebulą, marynowanymi kurkami, oraz żółtkiem przepiórczym. Lekko słodkawy smak mięsa został przełamany z jednej strony ostrzejszym smakiem piklowanej cebuli i marynowanych kurek, a z drugiej pikantnym smakiem popiołu z jałowca oraz majonezem szczypiorkowym. Całość tworzyła obłędny w smaku tatar z jelenia.
 
Kolejnym daniem był żulik z pastrami. Żulik, pieczywo charakterystyczne dla Łodzi,  znany  jest też jako "chlebek turecki". Dzięki dodatkowi kawy zbożowej i melasy pieczywo uzyskiwało charakterystyczny kolor czekolady. Oryginalny żulik pieczono na drożdżach, obowiązkowo z dodatkiem rodzynek. W zamówionym daniu zamiast pieczywa o wrzecionowatym kształcie pojawiła się bułka. Słodko-gorzki smak pieczywa doskonale komponował się z plastrami marynowanego i wędzonego mostka wołowego, kiszonej czerwonej kapusty i wędzonego sera.  Ostrości dodawał daniu sos rosyjski, czyli mieszanka majonezu, keczupu, chrzanu, tabasco, sosu worcestershire i słodkiej papryki.
 
Wizyta w lokalu była bardzo udana. Przytulne wnętrze, przyjazna obsługa oraz nietuzinkowe dania spowodowały, że bardzo chętnie wizytę powtórzymy przy okazji kolejnej wizyty w Łodzi. Polecamy zdecydowanie.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawki, danie główne, kawa): 212 zł
Adres lokalu: Piotrkowska 43 Łódź, tel.: 508 778 887
Data publikacji: kwiecień 2022
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

imber łódź, imber lodz, imber łódź menu, kuchnia żydowska, kuchnia żydowska łódź, kuchnia zydowska lodz, kuchnia żydowska w łodzi, kuchnia polska, lodzkie, łódzkie, kuchenne rewolucje łódź, kuchenne rewolucje lodz, magda gessler w łodzi, magda gessler lodz, gessler lodz, gessler rewolucje łódź, tatar z jelenia, szarpana wołowina, off piotrkowska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem