RÓŻA I ZEN / TORUŃ

Róża i Zen to nazwa restauracji znajdującej się na toruńskim rynku Starego Miasta. Do wejścia do środka skłoniło nas otoczenie restauracji. Utrzymany w starym stylu szyld z nazwą lokalu oraz piękne ogrodzenie z kutego metalu odgradzające wejście od deptaka przyciągnęły wzrok.
 
Wnętrze lokalu jest bardzo stylowe, utrzymane w  klimacie francuskiej Prowansji. Surowa cegła z fragmentami tynku pokrytymi freskami z motywami roślinno-kwiatowymi, ciekawie dobrane dodatki, przytłumione światło oraz dyskretnie grająca w tle muzyka jazzowa wciągają. Zdecydowanym atutem restauracji jest też patio znajdujące się na zapleczu lokalu, w tzw. międzymurzu. Kameralna przestrzeń na kilka stolików wydzielona ceglanymi murami budynków pokrytymi bluszczem, krzesła z kutego metalu oraz kolorowe obrusy na stołach tworzą niesamowity klimat.
 
Karta dań jest bardzo dopracowana graficznie a przy tym wyjątkowo estetyczna. Ma postać pięknie wydanej książki z grubymi kartami, kolorystycznie oraz stylowo nawiązującej do klimatu i wystroju lokalu. Menu jest bardzo krótkie. W karcie znajdziemy przystawki (16-40 zł) pod postacią m.in.: tatara z polędwicy wołowej, placuszków z krewetek czy krewetek tygrysich. Propozycja zup (14-16 zł) jest bardzo krótka: rosół, żurek i zupa cebulowa po staropolsku. Propozycja dań głównych (21-55 zł), to m.in. stek wołowy, karmelizowany boczek, udko kacze, ozór wołowy oraz makarony. Obsługa jest szybka i sprawna. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy około 15 minut.
 
Zamówione dania, to: placuszki z krewetek oraz risotto z grzybami leśnymi i parmezanem.

 
Przystawka była obłędna w smaku. Trzy placuszki zrobione na bazie ciasta naleśnikowego miały w sobie nadzienie pod postacią krewetek baby. Smak owoców morza został przełamany salsą zrobioną z pokrojonego w drobną kostkę słodkiego pomidora z dodatkiem kolendry. Danie lekkie i bardzo smaczne.

Danie główne, to doskonałe w smaku risotto przygotowane z ugotowanego al dente ryżu. Potrawa miała mocno grzybowy smak i aromat, przełamany intensywnym, doskonałej jakości parmezanu. W mojej ocenie parmezanu mogłoby być trochę więcej.

 
Miałem okazję również spróbować karmelizowanego boczku zrobionego sous vide w sosie demi glace, który został podany z zielonym pieprzem, puree ziemniaczanym i młodą kapustą duszoną z koprem na maśle. Gęsty i aromatyczny sos demi glace zrobiony na bazie bulionu z zredukowanych kości doskonale współgrał z bardzo soczystym i delikatnym mięsem. Przeciwwagą dla mocnego i aromatycznego mięsa było delikatne puree oraz lekka kapusta zasmażana. Danie doskonałe w smaku.
 
Wizytę w lokalu jednogłośnie uznaliśmy za bardzo udaną. Piękne i stylowe zarazem wnętrze, dyskretnie grająca w tle muzyka jazzowa, doskonała obsługa oraz wyśmienite jedzenie są gwarancją udanego wieczoru. Warto też zwrócić uwagę na sposób podania potraw: prosty, a jednak niebanalny. Polecamy zdecydowanie!
 
Koszt posiłku dla jednej osoby (przystawka+danie główne+napój): 56 zł
Adres lokalu: Toruń, Szeroka 7, tel.: 781 405 040
Data publikacji: czerwiec 2017
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

roza i zen, róża i zen, toruń, torun, kujawsko-pomorskie, kuchnia polska, smaczna kuchnia w toruniu, najlepsza resturacja w toruniu

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem