La Nonna Siciliana, restauracja serwująca dania kuchni sycylijskiej zlokalizowana jest w jednej z bocznych uliczek toruńskiego Rynku Starego Miasta. Niezbyt szeroka uliczka zastawiona jest licznymi letniki ogródkami, więc łatwo jest przeoczyć ten lokal. Restauracja przeszła z powodzeniem Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler na początku 2017 roku.
La Nonna Siciliana jest bardzo przytulnym miejscem, utrzymanym w klimacie włoskiej trattorii, z grającym w tle włoskojęzycznym radiem. Na jasnych ścianach znajdują się ogromne zdjęcia ze starszymi ludźmi ("sycylijska babcia"), na przeciwległej ścianie znajduje się piękna panorama nabrzeża. Przytłumione światło oraz proste stoły i krzesła wykonane z białego drewna przykryte obrusami dopełniają klimatu. Przy wejściu znajduje się bar z włoskimi rozmaitościami (12 zł), które można sobie samodzielnie nakładać.
Karta została ciekawie dopracowana graficznie, chociaż przy przytłumionym świetle w lokalu była trochę mało czytelna. Czarne stylizowane litery na ciemnym tle były trochę mało widoczne. Spośród przystawek (cena: 11-42 zł) możemy wybrać m.in. włoskie rozmaitości, caponata siciliana czy piadini. Propozycja zup (cena: 8-12 zł), to m.in.: brodo czyli rosół domowy z kluseczkami lub stracciatella z kluseczkami z parmezanu. Dania główne (cena: 26-59 zł), to m.in.: limanda w sosie cytrynowym, stek z tuńczyka czy polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola. W karcie znajdziemy również pizzę (cena: 17-39 zł) oraz pasty (cena: 17-30 zł). Obsługa jest szybka i sprawna. Kelnerka bez najmniejszego problemu potrafi opowiedzieć o daniach i zaproponować coś od siebie. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy ok. 10 minut.
Zamówione dania, to: caponata siciliana i tono siciliano.
Caponata siciliana to duszony bakłażan, podany z oliwkami, dużymi kaparami, selerem, serem i rodzynkami w sosie pomidorowym z orzeszkami pini. Jest to danie podawane na zimno z grzankami czosnkowymi. Przyznam szczerze, że tak bajecznie smacznej przystawki nie jadłem dawno. Fenomenalnie zmiksowane na jednym talerzu dodatki dały w efekcie doskonały słodko-kwaśno-słono-ostry smak. Warto przy tym zwrócić uwagę na doskonałej jakości produkty użyte do przygotowania dania.
Danie główne tono siciliano pod postacią steka z tuńczyka podanego z kuskusem z rodzynkami był równie fenomenalny w smaku, co przystawka. Mięso ryby marynowane z anchois, boczkiem, kaparami i oliwkami było doskonale soczyste i miało bardzo wyrazisty smak. Charakterystyczny smak ryby ciekawie został wzmocniony dodatkami, dzięki czemu każdy kawałek smakował odrobinę inaczej w zależności od tego, który dodatek w danym miejscu się pojawił. Przeciwwagą dla mocnego smaku ryby był delikatny i lekko słodkawy od rodzynek kuskus oraz orzeźwiający i lekki sos tzatziki.
Wizytę w lokalu uznałem za wyjątkowo udaną. Fantastyczne w smaku dania zostały podane w sposób prosty, a jednak niebanalny. Zachwyciły najpierw swoim widokiem, a następnie uwiodły smakiem. Zdecydowanie polecam!
Koszt posiłku dla jednej osoby (przystawka+danie główne+napój): 89 zł
la nonna siciliana, kuchnia włoska, kuchnia wloska, kuchnia sicilijska, kuchenne rewolucje, magda gessler, kochenne rewolucje w toruniu, kuchenne rewolucje toruń, kuchenne rewolucje torun, magda gessler w toruniu, totuń, torun, kujawsko-pomorskie