WŁOSZCZYZNA / GDAŃSK (WRZESZCZ)

Zachwycony jakością i smakiem pizzy, zaserwowanej w malutkim lokalu na gdańskiej Morenie, postanowiłem odwiedzić nowy lokal pod marką Włoszczyzna, który został otworzony w gdańskim Garnizonie. Lokal we Wrzeszczu jest zdecydowanie większy, przystosowany do przyjęcia większej ilości gości. Wystrój lokalu ma niewiele wspólnego z włoską trattorią. Szare ściany i ciemne drewno sprawiają raczej chłodne wrażenie. Karta dań ma postać zalaminowanego wydruku. O ile jednak taka forma menu jest do zaakceptowania w malutkim osiedlowym lokalu, o tyle w "pełnowymiarowej" restauracji już lekko razi. Menu jest bardzo krótkie. Ceny bardzo niskie, biorąc pod uwagę lokalizację.
 
 
Zamówione dania, to krem z pomidorów z dodatkową foccacią extra oraz dwa rodzaje pizzy: Tre Carni i Tartufo.
 
Zupa - krem miała smak naturalnych pomidorów. Nie była w żaden sposób dosładzana. Dodatek słodkiego serka mascarpone przełamywał mocny, rustykalny smak zupy. W charakterze pieczywa został podany kawałek foccacia upieczonej z gałązkami rozmarynu i posypanej gruboziarnistą solą. Ciasto było mało chrupiące, jednak smaczne. Dodatkowo zamówiliśmy foccacia extra, czyli wzbogaconą suszonymi pomidorami i serem gran padano. Suszone pomidory miały bardzo intensywny smak zawdzięczający podsuszeniu, a przez to że były trzymane w oliwie były lekko wilgotne. W połączeniu z doskonałym serem smakowały obłędnie.
 
 
 
Pierwsza pizza, to Tre Carni, czyli salami picante, salami napoli i boczek położone na cieście przykrytym sosem pomidorowym i serem mozzarella. Zdecydowany błąd, jaki zrobił w naszej ocenie pizzaiolo, to zapieczenie wszystkich trzech rodzajów wędlin w piecu. Obróbka cieplna spowodowała, że z tłustych przecież wędlin wytopiła się ogromna ilość tłuszczu, która pokryła nieapetycznie całą pizzę. Poza tym ze smacznych włoskich wędlin zrobiły się suche skwarki. Dodatkowo pancetta, czyli włoski boczek, który przez Włochów jest spożywany raczej w postaci surowej, zmienił się w siny i nieapetycznie wyglądający dodatek.
 
 
Druga pizza, Tartufo, to salami picante połączone z pastą z czarnych trufli z dodatkiem serka mascarpone i papryki pieczonej marynowanej w ziołach. Intensywny smak pieczonej papryki fenomenalnie mieszał się z lekko słodkim smakiem mascarpone i smakiem pasty truflowej.
 
 
W obu rodzajach pizzy, pomimo tego że ciasto było mocno wypieczone, bardzo szybko traciło na swojej chrupkości. Ogólnie jednak było smacznie. W obu pizzach sos zrobiony na bazie pomidorów był dobrze zredukowany i smaczny. W obu lokalach zamówiłem tę samą pizzę: Tartufo. O ile jednak wersja przygotowana w lokalu na Morenie mnie bardzo urzekła, o tyle tę przygotowaną we Wrzeszczu określiłbym jako "przeciętna plus". Raczej zatem wrócę do lokalu na Morenie, niż we Wrzeszczu.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa+foccacia+pizza+napoje): 106 zł
Adres lokalu: Słonimskiego 6 Gdańsk, tel.: 791 347 770
Data publikacji: sierpień 2020
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

włoszczyzna, pizzeria garnizon, pizza włoska garnizon, włoszczyzna garnizon menu, włoszczyzna dowóz, włoszczyzna gdańsk, włoszczyzna wrzeszcz, pizzeria, kuchnia włoska gdańsk, gdańsk pomorskie

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem