Niepokorni jest kolejna restauracja umiejscowiona w nowym kompleksie mieszkaniowo - usługowym przy ul. Chmielnej w Gdańsku. Nowoczesny lokal jest surowy i industrialny, a jednak bardzo przytulny. Czarne i szare ściany, betonowa podłoga, nowoczesne lampy i widoczne liczne rury zostały zestawione ze ścianą z surowej cegły z licznymi grafikami powieszonymi na niej, wyposażeniem wykonanym z jasnego drewna oraz ciepłym, lekko przytłumionym oświetleniem. Klimatu dopełniała grająca w tle muzyka. Do dyspozycji gości pozostają kameralne stoliki lub ogromna sofa dla większej grupy. Zgodnie z nowymi trendami kuchnia jest częściowo otwarta, zatem można obserwować kucharzy w akcji.
Karta dań jest bardzo estetyczna i ciekawie opracowana graficznie. Ładnie wydana duża składana ulotka ma czytelny i przejrzysty podział na poszczególne grupy dań. Menu jest bardzo krótkie. Ceny przystawek (m.in. tatar wołowy) wahają się w granicach 18-35 zł. Zupy (żur lub krem z czosnku), to wydatek rzędu 19-21 zł. Dania główne (polik wołowy, żebro wieprzowe, filet z makreli, boczek z karmelem, gołąbek z pęczakiem lub pierś z kurczaka) kosztują 25-47 zł. Obsługa jest bardzo szybka i sprawna. Na pierwsze z zamówionych dań czekaliśmy mniej, niż 15 min.
Zamówione dania, to: tatar wołowy, krem z czosnku, żebro wieprzowe i polik wołowy.
Zamówione dania, to: tatar wołowy, krem z czosnku, żebro wieprzowe i polik wołowy.
Tatar wołowy został zrobiony z grubo posiekanej wołowiny. Oprócz tradycyjnych dodatków, czyli żółtka, ogórka konserwowego i szalotki w mięsie znalazła się również drobno posiekana słonina ze świń rasy Mangalica, majonez z dodatkiem anchavois, suszone kapary, marynowane grzyby shimeji oraz chipsy z sera kaszubskiego. Słonawe chipsy z sera oraz chrupki z kaparów ciekawie przełamywały smak mięsa. Podobnie, jak japońskie grzyby shimeji o lekko maślano - orzechowym posmaku. Do mięsa podano bardzo smaczne gatunkowe pieczywo.
Żeberka wieprzowe, to średniej wielkości porcja mięsa delikatnie tylko poprzerastanego tłuszczem. Niezwykły smak mięsa wynikał z wcześniejszego marynowania go w dwójniaku. Żeberka były bardzo soczyste i miękkie oraz miały bardzo intensywny, doskonały smak. W charakterze dodatków podano kaszę pęczak z dodatkiem kapusty kiszonej, palone warzywa (pietruszka, marchewka) oraz francuską śmietanę creme fraiche, które podkreślały smak mięsa.
Poliki wołowe, konfitowane w maśle były bardzo soczyste i delikatne. Podane z intensywnym w smaku sosem demi-glace smakowały wybitnie. Smak mięsa został przełamany lekko ostrym puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu oraz słodkimi pieczonymi burakami. Danie doskonałe.
Wizytę w lokalu uznaliśmy za wyjątkowo udaną. Każde z dań było ciekawie zaaranżowane smakowo. W każdym z dań znalazł się "pazur", który doskonale przełamywał jego tradycyjny smak. Warto również zwrócić uwagę na wielkość dań, ponieważ są spore. Zdecydowanie polecamy!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napój): 179 zł
Adres lokalu: Niepokorni, Gdańsk, Chmielna 72, tel.: 731 842 842
kuchnia europejska, kuchnia polska, gdańsk, gdansk, pomorskie, smakosze, smakosze.info, recommended_by_smakoszeinfo