VIVA LA PIZZA / GDYNIA

Viva la Pizza jest niewielkim lokalem znajdującym się przy ruchliwej ulicy Świętojańskiej w Gdyni. Kameralny lokal na kilka stolików jest zaaranżowany tak, że można pójść tam zarówno we dwoje, jak też na większe spotkanie z przyjaciółmi. Ciemnoszary kolor ścian oraz czerń sufitu przełamuje jasna boazeria. W centralnym punkcie lokalu znajduje się wielki złoty piec opalany drewnem, w którym jest pieczona pizza. 
 
Karta dań zawiera sporo pozycji, głownie pizze. Możemy również zamówić zupę lub sałatkę. Ceny są raczej niskie. Obsługa jest miła i uprzejma. Dania zamawiamy przy barze. Czas oczekiwania na zamówione dania jest bardzo długi. Na zupę czekaliśmy 25 minut, na podanie pizzy kolejnych 20 minut pomimo tego, że w lokalu nie było sporo gości.
 
Zamówiliśmy dwie zupy (włoska zupa gulaszowa oraz krem z pomidorów) oraz dwa rodzaje pizzy.
 
 
Pomimo tego, że na realizację zamówienia czekaliśmy długo, nie otrzymaliśmy żadnego czekadełka. W sumie szkoda, ponieważ lokal ma w karcie pieczywo focaccia, więc spokojnie 2-3 jego kawałki można by było podać gościom, żeby uprzyjemnić czas oczekiwania na dania.

Zamówione zupy, to dwa światy. Krem z pomidorów nie miał nic wspólnego z tą zupą. Pracownik lokalu nie bardzo wiedział, jakie składniki się w niej znalazły. W każdym razie zupa nie miała w ogóle smaku pomidorów, ponieważ  został on zdominowany przez dodatki. Ponadto, nie wiedzieć czemu, zupa została zrobiona bardzo pikantna. Podano ją chłodną, co dodatkowo negatywnie wpłynęło na jej smak. Druga z propozycji, czyli włoska zupa gulaszowa była diametralnie lepsza. Podstawa, czyli gęsty sos z wyczuwalną słodyczą pomidorów został podany z włoską kiełbasą salssicia oraz czerwoną fasolą. Zupa bardzo lekka, średnio pikantna i wyjątkowo smaczna. Obie zupy zostały podane z dwoma kawałkami pieczywa focaccia, które były wysuszone na wiór i częściowo spalone.


Zamówione pizze, to klasyczna prosciutto e funghi (szynka cotto i pieczarki) oraz pizza 3 lingue (szynka cotto, salsiccia, pieczarki). Niewątpliwym atutem obu dań było ciasto: doskonale wypieczone, a przy okazji bardzo smaczne. Na plackach umieszczono zdecydowanie za dużo sosu pomidorowego, co spowodowało że wyciekał on podczas jedzenia a przy okazji zaparzył znajdującą się na placku szynkę. W efekcie wyglądała ona nieapetycznie i smakowała paskudnie. Pieczarki znajdujące się na pizzy były pociemniałe, a więc nie pierwszej świeżości. Dodatkowo zbyt długo przetrzymane w piecu zostały wysuszone na wiór. W efekcie straciły swój smak, a na daniu wyglądały paskudnie.


Podsumowując wizytę: nie jesteśmy zadowoleni. Spodziewaliśmy się dobrego włoskiego jedzenia, a otrzymaliśmy mocno przeciętne dania. Mocną stroną kolacji była doskonała w smaku lemoniada oraz zupa gulaszowa. Pozostałe dania są zdecydowanie do poprawy. Dodatkowy minus za podejście do klienta. Pomimo tego, że zupa pomidorowa wróciła praktycznie w całości do kuchni z informacją że jest chłodna i niejadalna, obsługujący nas pracownik poza "przepraszam" nie wykazał żadnej inicjatywy, żeby zatrzeć negatywne wrażenie  wywołane podaniem takiego dania. Naturalnym dla nas w takiej sytuacji by było zaproponowanie nowego dania, tym razem ciepłego lub chociażby odliczenie tego dania od rachunku. Dlaczego to gość ma być stratny na tym, że zawiodła kuchnia?

Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa+pizza+lemoniada): 70 zł
Adres lokalu: Gdynia, Świetojańska 49, tel.: 58 352 66 33
Data publikacji: październik 2016
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Gdynia, kuchnia włoska, pizza, Pizzeria, pomorskie, Restauracja, pizzeria sieciowa, viva la pizza

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem