Kazimierz Dolny...

Ostatni weekend październikowy był okazją do zwiedzenia Kazimierza Dolnego - bardzo urokliwego miasteczka, znajdującego się na terenach Małopolskiego Przełomu Wisły. Miasteczko nie tylko przyciąga swoimi zabytkami (renesansowy rynek z kamienicami Przybyłów i Celejowskich, żydowska ściana płaczu, kościoły) ale również przepięknymi terenami idealnymi na krótsze i dłuższe wycieczki (np.: Wąwóz Korzeniowy). Pomimo tego, że miasteczko nie jest duże posiada liczne kafejki i restauracje.
 
Kazimierz Dolny począwszy od końca XVII w. był bardzo mocno związany z  Żydami. Wpływy te odcisnęły się nie tylko na kulturze, ale również i na kuchni. W Kazimierzu Dolnym możemy trafić do kilku restauracji, które serwują kuchnię inspirowaną wpływami żydowskimi.
 
 

Charakterystyczną cechą kuchni żydowskiej jest różnorodność, polegająca na łączeniu w sobie nawyków kulinarnych z wielu miejsc, w których przez całe stulecia mieszkali Żydzi. Możemy doszukać się w kuchni żydowskiej wpływu kuchni Środkowego Wschodu, śródziemnomorskiej, hiszpańskiej, niemieckiej oraz wschodnio-europejskiej. Wszystkie te kuchnie były ograniczone kaszrutem i innymi prawami rytualnymi.

Warto wiedzieć, że wiele z potraw, które uważamy za żydowskie, nie są cechą wyłącznie żydowskiej kultury kulinarnej. Gołąbki, tradycyjne danie żydowskie, jest bardzo powszechna we Wschodniej Europie. Blintzes (bliny) i knyszes (pyzy, knedle) są znane wszystkim Niemcom, nie tylko tym z pochodzeniem żydowskim. Falafel i humus coraz częściej uważane za izraelsko - żydowskie jedzenie możemy znaleźć w każdej greckiej restauracji. Jednak połączenie tych różnorodnych potraw w jeden styl gotowania wraz z naszymi własnymi innowacjami tworzy kuchnię żydowską.


W spisie potraw kuchni żydowskiej znajdziemy m.in. chałę, bajgle z wędzonym łososiem, gefilte fish, knyszes, bliny, czulent, holiszkes (gołabki), kreplach (pierożki), cymes czy kugel.

Kazimierz Dolny promuje się również lokalnym produktem: nalewką kazimierską. Jest to nic innego, jak alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników). Kazimierskie nalewki mają 30-40% zawartość alkoholu. Co roku w połowie września w Kazimierzu Dolnym odbywa się Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych.

Miałem okazję spróbować nalewki różano-miodowej (30%). Ciekawie smakuje i nie uderza za mocno do głowy.
 

Kazimierz Dolny jest miejscem, które polecam na weekendowy wypad. Piękne krajobrazy, urokliwe miasteczko oraz pyszna lokalna kuchnia to niewątpliwe atuty tego regionu.


 
Słowniczek:
Bajgiel - kawałek chleba w kształcie pączka z dziurką, który jest gotowany przed upieczeniem.
Blin - cienki, płaski naleśnik wypełniony nadzieniem.
Chała - bardzo słodki, złocisty chleb z jajek o smaku i fakturze podobnymi do bułek maślanych.
Cymes - jest to każdy rodzaj słodkiego gulaszu. Zazwyczaj jest koloru pomarańczowego i w jego skład wchodzą marchewka, słodkie pomidory i/albo suszone śliwki.
Gefilte fish - kostka lub kulka siekanej ryby (karp czy szczupak) wymieszana z cebulą i z warzywami (marchewką, selerem naciowym, pietruszką) gotowana w rosole.
Holiszkes - liście kapusty faszerowane klopsikami mięsnymi w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.
Knysza - rodzaj mącznej pyzy nadziewanej różnymi farszami.
Kreplach - pierogi z nadzieniem z mięsa
Kugel - danie, które zawiera kilka różnych składników, może być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i deserem.
Źródło: http://www.jewish.org.pl

kazimierz dolny, kuchnia żydowska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem