Restauracja Wiejskie Jadło zlokalizowana jest nieco na uboczu skweru Starego Rynku w Poznaniu, zatem przy natłoku restauracji zlokalizowanych w tym miejscu można do niej nie trafić.
Po wejściu do niewielkiego przedsionka i przekroczeniu progu kolejnych drzwi przenosimy się do wiejskiej karczmy. Podłoga z drewnianych desek, wielkie drewniane stoły i ławy, drewniane belki na suficie oraz jasne kolory nierównych ścian nadają temu miejscu swojskiego klimatu. Trochę razi umiejscowiony w kącie bar odgrodzony od reszty sali wysoką ścianką z drewnianych ciemnych dech, za którymi znikają dziewczyny z obsługi tak, że ich nie widać i ma się wrażenie że na sali nikt nie obsługuje.
Po wejściu do niewielkiego przedsionka i przekroczeniu progu kolejnych drzwi przenosimy się do wiejskiej karczmy. Podłoga z drewnianych desek, wielkie drewniane stoły i ławy, drewniane belki na suficie oraz jasne kolory nierównych ścian nadają temu miejscu swojskiego klimatu. Trochę razi umiejscowiony w kącie bar odgrodzony od reszty sali wysoką ścianką z drewnianych ciemnych dech, za którymi znikają dziewczyny z obsługi tak, że ich nie widać i ma się wrażenie że na sali nikt nie obsługuje.
Karta dań jest dosyć obszerna. Nawiązuje do dań kuchni polskiej i kuchni regionalnej, przy czym nie koncentruje się tylko na Wielkopolsce. W menu znajdziemy zatem zarówno pyrę z gzikiem, jak również oscypka prażonego z brusznicą czy śledzia w oleju i cebuli (przystawki). Propozycje zup, to żur w kilku odmianach, barszcz czerwony czysty lub z dodatkami, bielucha oraz góralska kwaśnica. Dania główne zostały podzielone tematycznie, zatem w meny są dania z wieprza (m.in. schabowy, golonka czy żeberka), wołowiny (zrazy, polędwica), dania z drobiu (gęsina, pierś z kaczki, pierś z kurczaka), ryb (pstrąg, łosoś) oraz dania mączne (pierogi, placki ziemniaczane). Ceny są umiarkowane biorąc pod uwagę lokalizację. Obsługa jest szybka i sprawna oraz bardzo uczynna [dziękuję za możliwość podładowania telefonu na zapleczu :) ].
Zamówione dania, to pierogi z kapustą i grzybami oraz żeberka.
Pierogi średniej wielkości. W średniej grubości cieście znalazł się dobrze doprawiony, aromatyczny i smaczny farsz z nie przekwaszonej za mocno kapusty. Pierogi nie są oszukane, zatem więcej jest w nich nadzienia niż ciasta. Ciasto ugotowane i podane w postaci lekko twardawej, zatem otrzymujemy fajnego pieroga a nie rozgotowaną kluchę.
Danie główne, to średniej wielkości porcja żeberek podana w sosie śliwkowo-czosnkowym z dodatkiem surówek i kopytek. Żeberka bardzo mięsne (praktycznie bez kostek czy tłuszczu). Mięso soczyste, delikatne, bardzo aromatyczne i smaczne. Doskonale smakowało ze startymi ugotowanymi burakami czerwonymi podanymi bez żadnych dodatków oraz surówką sezonową. Kopytka ugotowane al dente, również smaczne.
Czasami warto zboczyć z głównych ulic miasta, ponieważ praktycznie tuż za rogiem można trafić na lokal, który serwuje doskonałą kuchnię zachowując przy okazji rozsądek w cenach. Polecam zdecydowanie.
Koszt posiłku (pierogi+danie główne+napój): 54 zł
Adres lokalu: Stary Rynek 77 /wejście od, Franciszkańska, Poznań tel.: 61 853 66 00
Data publikacji: czerwiec 2016
wiejskie jadło w poznaniu, wiejskie jadło, wiejskie jadlo, poznań, poznan, wielkopolskie, kuchnia polska