Pierwsza nasza styczność z gdyńskim lokalem Dwa w Jednym miała miejsce w połowie lipca 2016. Ponieważ wizyta była wyjątkowo udana, postanowiliśmy odwiedzić lokal po raz kolejny. Odwiedziny miały miejsce w październiku 2016 r. Również i tę wizytę oceniliśmy bardzo pozytywnie
Pomimo tego, że lokal był relatywnie niedawno otworzony, podczas naszej kolejnej wizyty zauważyliśmy pewne zmiany w jego wyglądzie. Zrobiło się w nim trochę bardziej przestrzennie pomimo tego, że do dyspozycji gości pojawiły się dodatkowe miejsca przy stolikach. Lokal jednak nadal pozostał przytulny i kameralny. Sama karta wizualnie zmieniła się niewiele, chociaż menu zostało odświeżone. Obsługa pozostała nadal na wysokim poziomie.
Pomimo tego, że lokal był relatywnie niedawno otworzony, podczas naszej kolejnej wizyty zauważyliśmy pewne zmiany w jego wyglądzie. Zrobiło się w nim trochę bardziej przestrzennie pomimo tego, że do dyspozycji gości pojawiły się dodatkowe miejsca przy stolikach. Lokal jednak nadal pozostał przytulny i kameralny. Sama karta wizualnie zmieniła się niewiele, chociaż menu zostało odświeżone. Obsługa pozostała nadal na wysokim poziomie.
Zamówione przez nas dania, to krewetkowy kwartet jako przystawka, zupy spoza regularnej karty: krem z dyni i żurek oraz dania główne pod postacią fish and chips i steka z tuńczyka w sosie cytrynowym.
Jako przystawka zostały zamówione krewetki w czterech odsłonach: przygotowane klasycznie na maśle i winie, w tempurze z sosem mango z dodatkiem jalapeno, w sosie z mango z dodatkiem ananasa, kolendry i chilli oraz usmażone na oliwie z dodatkiem imbiru i limonki. Zaskoczenia nie było. Za każdym razem, kiedy zamawiamy tę przystawkę smakuje doskonale. Jak dla nas jest to kultowe wręcz danie restauracji 2w1.
Zupy trochę inne, niż zazwyczaj w karcie. Postanowiliśmy jednak dać się zaskoczyć. Żurek był prawidłowo kwaśny, miał mocny i intensywny smak oraz aromat. Wzmocniony majerankiem smakował doskonale. Lekko kwaskowy smak kremu z dyni został przełamany słodyczą gruszki oraz ostrością chilli. Mocno kremowa zupa najpierw była kwaśno - słodka, a dopiero po chwili przebijał się lekko pikantny posmak dając fantastyczny miks smaków.
Fish and chips to danie najbardziej klasyczne z możliwych. Dwa kawałki soczystej ryby przygotowane w chrupiącej panierce zostały podane z doskonałymi w smaku frytkami oraz puree z groszku. Mięso było bardzo kruche i delikatne. Drugie z dań to stek z tuńczyka podany z czarnym ryżem i sosem cytrynowym. Soczysty kawałek ryby był perfekcyjnie przy tym kruchy. Delikatnie tylko doprawiona smakowała doskonale. Sos cytrynowy w moim odczuciu nie pasował do dania, ponieważ zmieniał i tak mocno charakterystyczny przecież smak tuńczyka powodując, że całe danie było kwaskowe. Raczej bym zaproponował sos, który przełamuje smak ryby a nie go wzmacnia. Sama ryba jednak z czarnym ryżem smakowała doskonale. Może warto, żeby sos był podawany osobno, a nie na rybie i ryżu.
Deser to kolejna klasyka w najlepszym wydaniu. Doskonały w smaku i perfekcyjnie przygotowany foundant czekoladowy chrupiący na zewnątrz i wypełniony doskonałą w smaku, płynną czekoladą.
Kolejna wizyta w restauracji i kolejny udany wieczór. Miło wracać do lokali, gdzie pomimo upływu czasu nadal jest trzymany wysoki poziom jakości dań oraz obsługi. Wciąż zatem polecamy!
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 190 zł
Adres lokalu: Gdynia, Armii Krajowej 21, tel.: 661 212 131
2w1, dwa w jednym, gdynia, pomorskie, restauracja, dobra restauracja w gdyni, ryby, świeże ryby, ryba, świeża ryba, owoce morza, krewetki, fish and chips, fish & chips