RESTAURACJA 2W1 / GDYNIA

Pierwsza nasza styczność z gdyńskim lokalem Dwa w Jednym miała miejsce w połowie lipca 2016. Ponieważ wizyta była wyjątkowo udana, postanowiliśmy odwiedzić lokal po raz kolejny. Odwiedziny miały miejsce w październiku 2016 r. Również i tę wizytę oceniliśmy bardzo pozytywnie

Pomimo tego, że lokal był relatywnie niedawno otworzony, podczas naszej kolejnej wizyty zauważyliśmy pewne zmiany w jego wyglądzie. Zrobiło się w nim trochę bardziej przestrzennie pomimo tego, że do dyspozycji gości pojawiły się dodatkowe miejsca przy stolikach. Lokal jednak nadal pozostał przytulny i kameralny. Sama karta wizualnie zmieniła się niewiele, chociaż menu zostało odświeżone. Obsługa pozostała nadal na wysokim poziomie.
 
Zamówione przez nas dania, to krewetkowy kwartet jako przystawka, zupy spoza regularnej karty: krem z dyni i żurek oraz dania główne pod postacią fish and chips i steka z tuńczyka w sosie cytrynowym.
 
 
Jako przystawka zostały zamówione krewetki w czterech odsłonach: przygotowane klasycznie na maśle i winie, w tempurze z sosem mango z dodatkiem jalapeno, w sosie z mango z dodatkiem ananasa, kolendry i chilli oraz usmażone na oliwie z dodatkiem imbiru i limonki. Zaskoczenia nie było. Za każdym razem, kiedy zamawiamy tę przystawkę smakuje doskonale. Jak dla nas jest to kultowe wręcz danie restauracji 2w1.
 

Zupy trochę inne, niż zazwyczaj w karcie. Postanowiliśmy jednak dać się zaskoczyć. Żurek był prawidłowo kwaśny, miał mocny i intensywny smak oraz aromat. Wzmocniony majerankiem smakował doskonale. Lekko kwaskowy smak kremu z dyni został przełamany słodyczą gruszki oraz ostrością chilli. Mocno kremowa zupa najpierw była kwaśno - słodka, a dopiero po chwili przebijał się lekko pikantny posmak dając fantastyczny miks smaków.



Fish and chips to danie najbardziej klasyczne z możliwych. Dwa kawałki soczystej ryby przygotowane w chrupiącej panierce zostały podane z doskonałymi w smaku frytkami oraz puree z groszku. Mięso było bardzo kruche i delikatne. Drugie z dań to stek z tuńczyka podany z czarnym ryżem i sosem cytrynowym. Soczysty kawałek ryby był perfekcyjnie przy tym kruchy. Delikatnie tylko doprawiona smakowała doskonale. Sos cytrynowy w moim odczuciu nie pasował do dania, ponieważ zmieniał i tak mocno charakterystyczny przecież smak tuńczyka powodując, że całe danie było kwaskowe. Raczej bym zaproponował sos, który przełamuje smak ryby a nie go wzmacnia. Sama ryba jednak z czarnym ryżem smakowała doskonale. Może warto, żeby sos był podawany osobno, a nie na rybie i ryżu.



Deser to kolejna klasyka w najlepszym wydaniu. Doskonały w smaku i perfekcyjnie przygotowany foundant czekoladowy chrupiący na zewnątrz i wypełniony doskonałą w smaku, płynną czekoladą.


Kolejna wizyta w restauracji i kolejny udany wieczór. Miło wracać do lokali, gdzie pomimo upływu czasu nadal jest trzymany wysoki poziom jakości dań oraz obsługi. Wciąż zatem polecamy!

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+deser+napój): 190 zł
Adres lokalu: Gdynia, Armii Krajowej 21, tel.: 661 212 131
Data publikacji: grudzień 2017
 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2w1, dwa w jednym, gdynia, pomorskie, restauracja, dobra restauracja w gdyni, ryby, świeże ryby, ryba, świeża ryba, owoce morza, krewetki, fish and chips, fish & chips

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem