AIOLI / GDAŃSK

AïOLI inspired by Gdańsk jest piętrowym lokalem znajdującym się w centrum gdańskiego Wrzeszcza. Wystrój jest nowoczesny i industrialny, pomimo tego jednak przytulny. Surowe ceglane ściany, wyglądające na niedokończone, widoczne liczne rury oraz stalowe lampy tworzą spójną całość. W centralnym punkcie znajduje się ogromny bar z alkoholami, a pod jedną ze ścian częściowo otwarta na salę kuchnia. Podobnie jak podczas mojej pierwszej wizyty również i tym razem muzyka grała zadecydowanie za głośno, zatem nie można było swobodnie rozmawiać..
 
Menu ma postać dużej zalaminowanej karty. Pomimo tego, że gęsto zadrukowanej, to jednak bardzo czytelnej. Dania inspirowane są głównie kuchnią południa (Włochy, Hiszpania), jednak znajdziemy w nim również pozycje inspirowane Bliskim Wschodem. 
 
Karta dań jest podzielona na sekcje. Spośród tapas (cena: 24,90-39,90 zł) możemy wybrać m.in.: mezze, seafood czy antipasti. Na trochę większy głód można wybrać sałaty (cena: 24,90-31,90 zł), sandwiche i burgery (cena: 19,90-39,90 zł). Propozycja makaronów (cena: 21,90-36,90 zł) to m.in. tak ciekawe połączenia, jak sos pomidorowy na bazie Pelati + ser Anari, suszone pomidory + czosnek, kurczak + hiszpańskie chorizo czy gruszka + miód + ricotta. Równie ciekawa jest propozycja pizzy (cena: 19,90-34,90 zł) oferowanej w dwóch wielkościach, na cienkim cieście. Pośród dań głównych znajdziemy steki (cena: 36,90-59,90 zł) z siekanej wołowiny lub rostbefu oraz ryby i owoce morza (cena: 39,90 - 59,90 zł) pod postacią halibuta, karmazyna, muli oraz krewetek i kalmarów.   
 
Obsługa jest niezbyt szybka i sprawna. Tutaj również niewiele się zmieniło do od mojej ostatniej wizyty w lokalu. Na pierwsze z zamówionych dań czekałem ponad 25 minut. Dosyć długo też czekałem na zamówione napoje. W lokalu nadal nie jest podawane żadne czekadełko, które pozwoliłoby uprzyjemnić czas oczekiwania na realizację zamówienia i zaspokoić pierwszy głód.

Zamówione dania, to przystawka pod postacią owoców morza w panierce panco, halibut z dodatkami i deser.


Przystawka, to krążki kalmarów i krewetki usmażone w japońskiej panierce panco podane z dwoma sosami (aioli i aioli raita) i kawałkami piady. Kalmarów było bardzo dużo, krewetek znikoma ilość. Panierka i smażenie na tłuszczu zdecydowanie zdominowały smak owoców morza. Włoskie pszenne pieczywo piada było trochę wysuszone i twardawe. Ogólnie było to najsłabsze danie dzisiejszej kolacji.


Danie główne, to kawałek fileta z halibuta podany z risotto sepia z dodatkiem kalmarów i przygotowanego w perfekcyjny sposób szpinaku oraz fenkułem, czyli koprem włoskim. Delikatne w smaku i bardzo soczyste mięso ryby przygotowane sauté oraz jędrnych kalmarów zostało przełamane delikatnym anyżkowym smakiem kopru włoskiego, lekkością białego wina oraz intensywnością kolendry, czosnku, chilli i limonki. Całość smakowała fantastycznie.

 
Doskonały w smaku deser był ukoronowaniem dobrej kolacji. Bardzo lekki i po prostu pyszny.


Kolejna wizyta potwierdziła, że w lokalu można smacznie zjeść. Zdecydowanym atutem AIOLI są doskonałe ryby oraz klasycznie przygotowane owoce morza. Kuleje za to serwis, który zdecydowanie jest do poprawy. Pomimo tego jednak, lokal polecamy.

Koszt posiłku (przystawka + danie główne + deser): 109 zł
Adres lokalu: Gdańsk, Partyzantów 6, tel.: 511 277 66
Data publikacji: październik 2017

 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AïOLI inspired by Gdańsk jest piętrowym lokalem znajdującym się w centrum gdańskiego Wrzeszcza. Wystrój jest nowoczesny i industrialny, pomimo tego jednak przytulny. Surowe ceglane ściany, wyglądające na niedokończone, widoczne liczne rury oraz stalowe lampy tworzą spójną całość. W centralnym punkcie znajduje się ogromny bar z alkoholami, a pod jedną ze ścian częściowo otwarta na salę kuchnia. Podczas mojej wizyty w lokalu grała głośna muzyka, która utrudniała rozmowę.
 
Menu ma postać dużej zalaminowanej karty. Pomimo tego, że gęsto zadrukowanej, to jednak bardzo czytelnej. Dania inspirowane są głównie kuchnią południa (Włochy, Hiszpania), jednak znajdziemy w nim również pozycje inspirowane Bliskim Wschodem.
 
 
Karta dań jest podzielona na sekcje. Spośród tapas (cena: 24,90-39,90 zł) możemy wybrać m.in.: mezze, seafood czy antipasti. Na trochę większy głód można wybrać sałaty (cena: 24,90-31,90 zł), sandwiche i burgery (cena: 19,90-39,90 zł). Propozycja makaronów (cena: 21,90-36,90 zł) to m.in. tak ciekawe połączenia, jak sos pomidorowy na bazie Pelati + ser Anari, suszone pomidory + czosnek, kurczak + hiszpańskie chorizo czy gruszka + miód + ricotta. Równie ciekawa jest propozycja pizzy (cena: 19,90-34,90 zł) oferowanej w dwóch wielkościach, na cienkim cieście. Pośród dań głównych znajdziemy steki (cena: 36,90-59,90 zł) z siekanej wołowiny lub rostbefu oraz ryby i owoce morza (cena: 39,90 - 59,90 zł) pod postacią halibuta, karmazyna, muli oraz krewetek i kalmarów.   
 
Obsługa jest umiarkowanie szybka i sprawna. Na pierwsze z zamówionych dań czekałem około 15 minut. Dosyć długo też musiałem poczekać na zamówiony sok. W lokalu nie przewidziano żadnego czekadełka, które pozwoliłoby uprzyjemnić czas oczekiwania na realizację zamówienia i zaspokoić pierwszy głód.
 
Zamówione dania, to: pizza oraz makaron z owocami morza.

Pierwsze z otrzymanych dań, to pizza Prosciutto z mozzarellą, sosem pomidorowym na bazie włoskich pomidorów Pelati z bazylią i oregano, włoską długo dojrzewającą szynka Prosciutto Crudo, pomidorem, rukolą i oliwa włoską. Pizza oferowana jest w dwóch wielkościach, ja zamówiłem tę większą. Na drewnianej desce, na której podano danie, znalazł się sporej wielkości placek o owalnym i lekko nieregularnym kształcie, odbiegającym od klasycznego kształtu pizzy. Na cienkim, dobrze wypieczonym i chrupiącym oraz bardzo smacznym cieście pojawił się mocno pomidorowy w smaku sos oraz doskonale smaczne dodatki (ser, szynka, rukola).
Drugie z dań, to południowo-włoska odmiana świderków w kolorze czarnym, czyli makaron fusilli sepia podany z krewetkami i kalmarami przygotowanymi w sosie na bazie białego wina, masła, pomidorów cherry, czosnku, chilli z dodatkiem skórki z cytryny, naci pietruszki i parmezanu. Owoce morza zostały przygotowane al dente, podobnie jak makaron. Całe danie, o lekko winnym, słodkawo - kwaskowym smaku było bardzo wyborne w smaku. Trochę do kompletu zabrakło mi w daniu muli.

Wizyta w lokalu była bardzo udana. Zamówione dania były bardzo smaczne. Warto zwrócić też uwagę na umiarkowane ceny, szczególnie że jest to centrum znanej gdańskiej dzielnicy. Polecam zdecydowanie.
 
Koszt posiłku dla jednej osoby (pizza+pasta+sok): 68 zł
Adres lokalu: Gdańsk, Partyzantów 6, tel.: 511 277 667
Data publikacji: lipiec 2017

 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kuchnia południa, kuchnia hiszpańska, aioli, pizza, pizza hiszpańska, pomorskie, gdańsk, gdansk, kuchnia polecana przez smakoszy, kuchnia hiszpańska w gdańsku, wrzeszcz polacane restauracje, wrzeszcz polecana restauracja, smaczna kuchnia w gdańsku

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem