Wybierając się na zakupy do Shuk Machane Yehuda, czyli jednego z najbardziej popularnych targów w Jerozolimie, warto odszukać box z widocznym z daleka kasetonem Jahnun Bar i spróbować oferowanego tam jemeńsko-izraelskiego street-foodowego jedzenia.
Jednym z oferowanych w tym miejscu dań jest malawach, czyli tradycyjny chleb jemeński, który odnalazł również swoje miejsce w izraelskiej kuchni żydowskiej. Został przywieziony do Izraela przez jemeńskich Żydów. Malawach przypomina gruby naleśnik składający się z cienkich warstw ciasta francuskiego posmarowanego olejem lub tłuszczem i usmażonego na patelni. Tradycyjnie podawany jest z jajkami na twardo i zhugiem, czyli tradycyjnym sosem jemeńskim. Natomiast rodzaj dodatków oraz sosów można wybrać i wymieszać dowolnie.
Przygotowanie dania chwilę trwa, szczególnie jeśli się ustawi kolejka. My na swoje zamówienie czekaliśmy ok. 20 minut. Zdecydowanie jednak warto poczekać. Lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie wewnątrz ciasto jest bardzo smaczne. Dodatki warzywne były świeże i chrupiące. Dodatkami w cenie, oprócz pasty pomidorowej i jajka, są: koncentrat pomidorowy Sahug, ciecierzyca, green tahini, ser topiony Labana, smażona cebula, bakłażan, grzyby z cebulą, fioletowa cebula, pietruszka, zielona cebula, pikle, oliwki lub ostra papryczka. Danie smakowało obłędnie.
W barze Jachnun (Jahnun) można też zamówieć drugie z lokalnych dań, pod nazwą jahanon, gdzie również są do wyboru różne dodatki. Można również spróbować szakszuki. Będąc w Jerozolinie trzeba zdecydowanie odwiedzić to miejsce.
Koszt posiłku dla dwóch osób: 47 ILS (ok. 55 zł)
Adres lokalu: 28 Hillel, Jerozolima (Shuk Machane Yehuda)
Data publikacji: styczeń 2019
ג'חנון בר, Jahnun Bar, Shuk Machane Yehuda, jerusalem street food,