BENEFICIO / GDYNIA

Restauracja Beneficio, specjalizująca się w daniach kuchni włoskiej oraz pizzy zlokalizowana jest na terenie gdyńskiej galerii handlowej Szperk. Do dyspozycji gości są stoliki z krzesłami znajdujące się wewnątrz lokalu oraz wielkie sofy i stoliki wystawione poza lokalem. Te drugie są bardzo wygodne, jednak niezbyt wygodnie się je przy nich posiłek. 
 
Karta dań to zalaminowana dwustronnie zadrukowana kolorowa kartka formatu A4. W menu znajdziemy sporo odmian pizzy i makaronu, dwie zupy, sałatki, burgery oraz kilka dań obiadowych (pierś z kurczaka, łosoś, wieprzowina). Ceny umiarkowane (do 30 zł za danie obiadowe). 
 
Zamówione dania to zupa gulaszowa oraz Scallopina con Funghi.
 
 
Zupa gulaszowa (Zuppetta alla  Spezzatino) była naturalnie gęsta od pomidorów. I w zasadzie był to jedyny jej atut. Danie oznaczone w karcie jako lekko pikantne faktycznie było tak ostre, że aż paliło. W składzie dania, oprócz słodkich czerwonych pomidorów, znalazła się również wieprzowina, czerwona papryka, skrawki rozgotowanej cukinii, drobna biała fasola oraz parmezan. Mięsa było całkiem sporo, jednak było mocno rozgotowane. Drobna fasola praktycznie ginęła w zupie. No i danie podano tak gorące, że parzyło. Zupa powinna być w temperaturze umożliwiającej jej zjedzenie bez konieczności czekania aż ostygnie. W charakterze pieczywa podano mały trójkącik focacci bez żadnych dodatków czy ziół.
 
Danie główne składało się z dwóch kawałków grillowanej wieprzowiny (eskalopki) polanej sosem na bazie borowików z dodatkiem opiekanych ziemniaków oraz sałatki z sosem vinegrette. Mięso było przygotowane nierównomiernie, miejscami było miękkie i soczyste, a miejscami już wysuszone i twardawe. W śmietanowym sosie znalazły się zmasakrowane przez kucharza borowiki (kto szlachetnego grzyba szatkuje w drobną kostkę???). Połączenie drobno posiekanych grzybów z sosem śmietanowym dało wizualnie sos wyglądający jak zważony. Danie zdecydowanie lepiej by wyglądało, gdyby mięso położono na sosie, a nie zalano je wręcz nim. Podanie ziemniaki były rozlazłe, chłodne i niesmaczne. Jako niejadalne wróciły w całości do kuchni. Sałatka była chrupiąca i smaczna. 
 
 
Nazwa beneficio (wł. korzyść) może sugerować, że gość będzie usatysfakcjonowany zamówionymi daniami. Nic bardziej mylącego. Dania są mocno przeciętne i daleko im do lekkich i smacznych potraw kuchni włoskiej. Dlatego z przykrością stwierdzam, że nie polecam.

Koszt posiłku (zupa+danie główne+kawa): 47 zł
Adres lokalu: Gdynia. Płk. Dąbka 338
Data publikacji: styczeń 2017
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Gdynia, kuchnia włoska, beneficio, Pizzeria, pomorskie, Restauracja,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem