FISHERMAN / SOPOT

Restaurant Week 2021, czyli cykliczna impreza, podczas której szefowie kuchni przygotowują specjalne dania spoza karty, mające na celu pokazanie ich kunsztu kulinarnego, był okazją do odwiedzenia sopockiej restauracji Fisherman. Filozofią Szefa Kuchni, Rafała Koziorzemskiego jest przygotowywanie potraw ze świeżych produktów, pochodzących od lokalnych dostawców.
 
 
Karta dań ma postać kartek spiętych klipsem. Układ karty jest bardzo prosty i przejrzysty. Dania są inspirowane głównie kuchnią polską. Spośród przystawek (cena: 28-300 zł) na uwagę zasługują m.in. kawior z jesiotra syberyjskiego, paprykarz sopocki by Fisherman zrobiony z przegrzebków czy też kultowy tatar z pstrąga tęczowego z dodatkiem suszonego żółtka. Zupy (cena: 27-29 zł), to kurkowa z cielęciną oraz zabielany rosół rybny z makaronem z kalmara. Propozycja dań głównych (cena: 57-95 zł) to, m.in.: perliczka, okoń morski czy też morska ryba  o nazwie kulbin.
 
 
Menu degustacyjne składało się z przystawki pod postacią tatara z sezonowanej polędwicy wołowej, danie głównego pod postacią pstrąg z Kleszczewa podanego z sosem kurkowym oraz deseru pod postacią loda z rokitnika nadmorskiego.
 
W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy amuse-bouche pod postacią efektownie podanego chipsa z tapioki z majonezem rybnym. Poczęstunek był pierwszym kulinarnym zaskoczeniem tego popołudnia.
 
 
Przystawka, to tatar zrobiony z sezonowanej polędwicy wołowej, podanej ze skwarkami, wędzonym majonezem i piklami. Siekana polędwica miała delikatny, a przy tym obłędny, lekko słodkawy smak. Został on przełamany lekko ostrym smakiem marynowanych kurek, grzybków shimeji i panierowanego żółtka, a także oliwy pietruszkowej. Gdzieś w tle pojawiły się również ziarenka gorczycy. Oprócz smaków, również fenomenalnie mieszały się tekstury poszczególnych składników dania.  Do tatara został podany wypiekany w lokalu chleb oraz palone z rzepakiem oraz wędzone z koperkiem. Całość tworzyła kompozycję idealną.
 
Danie główne składało się z kawałka pstrąga tęczowego, usmażonego na maśle, podanego z domowymi kopytkami i sosem kurkowym. Ryba była bardzo delikatna i soczysta. Kopytka zostały przygotowane al dente. Sos kurkowy był bardzo zawiesisty i esencjonalny w smaku. Smak dania został przełamany lekko kwaskową w smaku kalarepą, która pojawiła się w daniu pod postacią wiórków dekorujących danie oraz białą rzodkwią pod postacią kulek. Podobnie jak w przypadku przystawki smaku dopełniała oliwa pietruszkowa. Również w przypadku dania głównego, oprócz nieoczywistego mieszania się smaków, szef kuchni bawi się również teksturami poszczególnych składników. Mamy więc delikatne mięso ryby, chrupiącą kalarepę i rzodkiew oraz żelowe płatki zrobione z agaru.
 
Ostatnim zaskoczeniem tego popołudnia był sorbet lodowy zrobiony z rokitnika, oblany białą i czarną czekoladą. Kwaskowy smak sorbetu fenomenalnie został przełamany smakiem czekolady.
 
Wizyta w sopockim Fishermanie była sporym zaskoczeniem. Dania nie są w żaden  sposób przekombinowane. Szef kuchni bawi swoich gości smakami oraz teksturami poszczególnych składników, bardzo umiejętnie je ze sobą łącząc. Dania nie są przesadnie udekorowane i zachwycają swoją prostą formą. Polecamy zdecydowanie!
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (menu degustacyjne, napoje): 138 zł
Adres lokalu: Grunwaldzka 89,  Sopot tel.: 58 520 48 62
Data publikacji: wrzesień 2021
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

fisherman sopot, fisherman sopot menu, fisherman sopot opinie, Rafał Koziorzemski, restaurant week polska, kuchnia polska, ryby, świeża ryba, fisherman sopot tripadvisor, yelp plska, zomato polska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem