BELONA / GDYNIA

Restauracja Belona zlokalizowana jest w hotelu Błękitny Żagiel, znajdującym się przy bulwarze nadmorskim w Gdyni. Restauracja nie jest w żaden sposób oznaczona, zatem nie mając wiedzy, że znajduje się w hotelu, trudno do niej trafić.

Wnętrze lokalu jest utrzymane w tonacji biało-szarej. Dzięki temu niewielka sala restauracyjna na kilka stolików wydaje się być większa i bardziej przestronna. Przez duże okno można podziwiać widok na Zatokę Gdańską. W tle grała muzyka jazzowa.
 
 
Karta dań ma postać okładki wykonanej ze sklejki, w którą wpięto zadrukowane kartki. Tak wykonana karta ma niewątpliwie ten plus, że łatwo wymienić uszkodzone czy poplamione jedzeniem strony. W jednej z kart dan poplamione strony nie zostały wymienione. Karta sprawiała wrażenie nieestetycznej.
 

Menu jest bardzo krótkie. W karcie znajdują się tylko dwie zupy: zupa dnia oraz pikantna zupa rybna na bazie mleczka kokosowego (cena: 14-18 zł). Propozycja przystawek, to mule w sosie z owoców morza, wołowe ravioli, krewetki tygrysie i faszerowana cukinia (cena: 18-35 zł). Dania główne, to m.in. belona znajdująca się w nazwie lokalu, kalmar faszerowany wieprzowiną, stek z antrykotu, dorsz w cieście piwnym czy makaron z owocami morza (cena: 22-49 zł). Obsługa kelnerska była miła i uprzejma. Trochę dziwi jednak fakt, że na pytanie o belonę kelnerka nie potrafiła odpowiedzieć, co to za ryba. Nieakceptowalny był też czas podania dań. Na pierwsze z zamówionych dań, czyli zupę, czekaliśmy ponad 35 minut. Szczególnie dziwne, że zajęte były tylko dwa stoliki. W tym czasie nie otrzymaliśmy żadnego czekadełka. Brak wiedzy na temat dań z karty to zresztą nie jedyne uchybienia w serwisie. Stoły są przygotowane na wizytę gości. Ten, przy którym usiedliśmy, był przygotowany na trzy osoby. Pomimo tego, że były dwie, kelnerka nie zabrała zbędnych nakryć ze stołu. Nie doniosła również brakujących sztućców po podaniu dań głównych.
 
Zamówione dania, to pikantna zupa rybna zrobiona na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem oleju kolendrowego, wołowe ravioli i krewetki tygrysie w sosie czosnkowo-estragonowym, grillowana belona oraz łosoś ze skorupką cytrynową.


Podana zupa była zdecydowanie za gorąca. Zaserwowano ją z kromką ciepłego pieczywa oraz masłem w pudełeczku. Zupa miała konsystencję delikatnego kremu. Dominującymi smakami w tym daniu były: mleczko kokosowe oraz kolendra. Ryby i warzyw była bardzo mała ilość. Smak rybny w zupie praktycznie był niewyczuwalny.
 
 
Krewetki tygrysie zostały przygotowane w sposób perfekcyjny. Doskonale smakowały podane w sosie czosnkowym z dodatkiem wina i estragonu. Ravioli było mniej udane. Ciasto było bardziej pierogowe, niż makaronowe. Zdecydowanie za grube i za twarde. Poza tym nijakie w smaku. Smak farszu zdominowały pomidory, a nie smak mięsa wołowego. Krem z topinamburu podany z oliwą truflową miał intensywny i mocno słony smak. Całości smaku dania dopełnił starty parmezan, którym posypano pierożki.
 
 
Pierwszym z dań głównych był kawałek łososia podany w skorupce cytrynowej. W charakterze dodatków podano słodki i chrupiący groszek cukrowy, idealnie przygotowane szparagi, szafranowe aioli i konfiturę z kopru włoskiego. Tak różne smaki połączone w jednym daniu dały niesamowite doznania smakowe. Szkoda tylko, że mięso ryby zostało delikatnie przeciągnięte, przez co straciło na swojej delikatności i soczystości.
 
 
 
Belona była całkiem smaczna. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu, przed upieczeniem na grillu, smak zyskał na intensywności a mięso na soczystości. Rybę podani z opiekanymi ziemniakami z dodatkiem oregano, chipsami z jarmużu oraz salsą śródziemnomorską. Salsa była najmniej udanym elementem dania.
 
 
 
Wizyta w restauracji była umiarkowanie udana. Niewątpliwym atutem restauracji są bardzo duże porcje dań, które są relatywnie tanie. W parze z tym nie idzie niestety doskonały smak. Dania są po prostu poprawne.

Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne+napoje): 198 zł
Adres lokalu: Gdynia, Sędzickiego 19, tel.: 728 558 729
Data publikacji: 19 kwietnia 2019

 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
Restauracja hotelowa, restauracja, Belona, Gdynia, ryby, owoce morza, kuchnia polska
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem