PIWNICA RAJCÓW / GDAŃSK

Piwnica Rajców, to połączenie restauracji oraz browaru rzemieślniczego. Lokal znajduje się na głównej ulicy Główneo Miasta w Gdańsku, w podziemiach jednej z kamienic gdańskiej Starówki. Centralnym elementem wystroju są miedziane kadzie do warzenia piwa.
 
 
Karta dań jest nieciekawa. Ma postać zwykłej ofertówki.  Menu jest bardzo krótkie. Propozycja przystawek (29-67 zł), to marynowany łosoś, tatar wołowy oraz deska wędlin lub serów.  Zupy (17-27), to rybna z owocami morza, grochowa, żur w chlebie oraz zupa dnia. Dania główne (37-94 zł), to ryby (sandacz, łosoś), drób (kaczka, kurczak), sznycel cielęcy, poliki wołowe i karkówka z jelenia. W karcie znajdziemy też kilka wariantów pizzy, makaronów oraz burgerów. Na piersze danie czekałem ponad 25 minut. Na czas oczekiwania na pierwsze z zamówionych dań nie otrzymałem żadnego czekadełka.
 
Zamówione przeze mnie dania, to: tatar wołowy jako przystawka, zupa rybna, karkówka z jelenia oraz makaron z owocami morza.
 
Tatar wołowy był zrobiony z kruchej polędwicy wołowej. Mięso miało konsystencję bardzo puszystą, było perfekcyjnie rozbite i napowietrzone. Podano je na poszatkowanej cebuli. W charakterze dodatków do mięsa zostały podane ogórki konserwowe, pikle (cebula, papryka), marynowane grzyby leśne i pieczarki. Smak mięsa wzmocniono oliwą truflową. Całość smakowała obłędnie. Do tatara podano trochę suche pieczywo oraz zbyt mocno schłodzone masło ziołowe, którego nie można było rozsmarować na pieczywie.
 
 
Tajska zupa rybna została zrobiona na bazie małży z dodatkiem pomidorów, curry i mleka kokosowego. Danie bylo słodkie od pomidorów i lekko pikantne od curry, o intensywnym aromacie i smaku owoców morza. Mule były przygotowane al dente.  Lekko kremowa zupa smakowała obłędnie. Minus za to, że w zupie znalazły się odłamane drobne kawałki muszli z małży, którymi można było się pokaleczyć podczas jedzenia.
 
 
Danie główne to karkówka z jelenia podana w sosie demi glace. W charakterze dodatków zostało podane puree z ziemniaków, boczniak oraz karmelizowana biała kapusta. Mocny i intensywny w smaku sos doskonale komponował się z delikatnym , kruchym i soczystym mięsem.
 
 
Kolejne danie główne, to wzorowany na pad thai makaron papardelle podany z sosem na bazie mleka kokosowego, oleju kokosowego i kolendry, podany z krewetkami. Zarówno makaron, jak i krewetki były przygotowane w sposób perfekcyjny. Do makaronu podano również przygotowane al dente warzywa.
 
 
Wizyta w lokalu była bardzo udana. Podane dania były bardzo smaczne, a przy tym ładnie i estetycznie podane. Zdecydowanie polecam.
 
Koszt posiłku (przystawka+zupa+danie główne+makaron+piwo): 157 zł
Adres lokalu: Gdańsk, Długi Targ 44, tel.: 789 444 650
Data publikacji: luty 2020
 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Restauracja Piwnica Rajców Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato
piwnica rajców, browar, browar rzemieślniczy, browar rzemieslniczy, restauracja, piwo, piwo regionalne, pomorskie, kuchnia polska, gdańsk, gdansk, restauracja w gdansku, restauracja w gdańsku, browar w gdansku, dobra restauracja w gdańsku, dobra restauracja w gdansku
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem